CBOS: Większość Polaków odczuła inflację

opublikowano: 2004-09-20 16:26

Rośnie odsetek Polaków, którzy dostrzegają stabilizację cen - wynika z wrześniowego badania Centrum Badań Opinii Społecznej (CBOS). Większość badanych Polaków odczuła jednak podwyżki cen podstawowych artykułów konsumpcyjnych - poinformował w CBOS w komunikacie przesłanym w poniedziałek PAP.

Polacy odczuli zwłaszcza podwyżki cen mięsa i wędlin (80 proc. badanych), cukru i wyrobów cukierniczych (70 proc.) oraz benzyny i oleju napędowego (63 proc.), a ponad połowa - nabiału (59 proc.), lekarstw (54 proc.) oraz pieczywa (51 proc.).

Zdaniem badanych przez CBOS, podrożały też: mąka, makaron i kasze (według 46 proc. ankietowanych), papierosy (44 proc.), tłuszcze roślinne (41 proc.), środki czystości i higieny (31 proc.) oraz inne produkty. W przypadku niemal wszystkich artykułów (poza paliwami) podwyżki znacznie częściej określano jako niewielkie niż znaczne.

W miesiącu poprzedzającym sondaż (w sierpniu) w części gospodarstw domowych zdecydowano się na zakup tańszych produktów niż kupowano wcześniej. Dotyczyło to przede wszystkim mięsa i wędlin (37 proc. wskazań), papierosów (26 proc.), cukru i jego przetworów (23 proc.), nabiału, tłuszczy roślinnych, środków higieny i czystości (po 21 proc.), mąki, jej przetworów i kasz (18 proc.), kawy i herbaty (17 proc.) oraz innych (w granicach od 12 do 15 proc.).

Podobnie jak wcześniej, również w sierpniu część rodzin musiała zmniejszyć ilości kupowanych produktów, takich jak mięso i wędliny (24 proc. wskazań), cukier i wyroby cukiernicze (18 proc.), gazety, czasopisma i książki, napoje alkoholowe, przetwory warzywne i owocowe (po 16 proc.), a także świeże warzywa i owoce, lekarstwa (po 13 proc.), nabiał (10 proc.) oraz inne (od 3 do 9 proc.).

Porównanie wyników badań przeprowadzonych w lipcu, sierpniu i wrześniu pozwala dostrzec pewne symptomy uspokojenia opinii na temat podwyżek - uważają analitycy CBOS.

Przede wszystkim coraz mniej Polaków twierdzi, że w miesiącu poprzedzającym sondaż wzrosły ceny większości artykułów

uwzględnionych w badaniu, systematycznie rośnie natomiast odsetek tych, którzy dostrzegają ich stabilizację prawdopodobnie na wyższym poziomie).

Ponadto we wrześniu nastąpiła zmiana w opiniach na temat wzrostu cen mięsa i cukru oraz ich przetworów, czyli artykułów

postrzeganych jako najbardziej dotknięte podwyżką. Jeszcze w sierpniu, a przede wszystkim w lipcu, dominowało rzekonanie, że ceny tych artykułów wzrosły w sposób zasadniczy, obecnie natomiast przeważa opinia o ich niewielkim wzroście. Badanie zrealizowano w dniach 3-6 września 2004 roku na liczącej 969 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.

lb/ mskr/ hes/