Ceny cukru ponownie rosną…
Wzrostom w ostatnich dniach sprzyjały:
- Dane z Brazylii, które wskazują, że w obecnym sezonie, podaż
surowca może okazać się niższa od poziomu w poprzednim
sezonie.
- Przegłosowanie przez amerykański Senat poprawki znoszącej cła
na import etanolu. Rynki oczekują wzrostu popytu na tańszy brazylijski etanol,
produkowany z trzciny cukrowej.
- Niepewność związana z cenami eksportu
cukru w Tajlandii, gdzie rząd zamierza interweniować na rynkach zbóż, planując
zwiększyć zapasy państwowe.
- Duże prawdopodobieństwo wzrostu importu
surowców rolnych ze strony Chin, które chcą tłumić inflację na swoim
rynku.
Jednakże, dotarcie do poziomów odnotowanych na początku 2011 r. jest mało
prawdopodobne, gdyż:
- Pomimo prognoz spadku produkcji w Brazylii r/r,
na rynku powinna wystąpić nadwyżka podaży bliska 4 mln ton.
- Na całym
świecie rośnie podaż areałów pod uprawę trzciny i buraków cukrowych (w Indiach
odnotowano wzrost o ponad 4%).
- Utrzymujące się cały czas wysokie
ceny (już drugi sezon z rzędu) powinny doprowadzić do znacznego wzrostu
produkcji w kolejny sezonie.
- Unia Europejska (trzeci największy
producent cukru) debatuje nad zwiększeniem limitów produkcji cukru w
najbliższych sezonach
- Prawdopodobieństwo wzrostów cen wzrosłoby
gdybyśmy na rynku zaobserwowali znaczne pogorszenie pogody w Brazylii, Indiach
lub Tajlandii. Wzrostom cen mogłyby sprzyjać także rosnące ceny ropy, surowców
rolnych oraz decyzje polityczne władz największych eksporterów cukru,
ograniczające podaż surowca na światowych rynkach.
Wnioski
Analiza rynku cukru - zarówno fundamentalna jak i techniczna -
wskazuje na możliwość spadku cen cukru w średnim horyzoncie czasowym. Fundamenty
rynku pomimo ostatnich zakłóceń nie wyglądają najgorzej. Podobnie jak w
przypadku innych „softów”, zakładają brak negatywnych zaskoczeń ze strony pogody
i decyzji politycznych, pełnego dostosowania się poziomów produkcji do
obserwowanych w ostatnich latach wysokich cen należy oczekiwać dopiero w
kolejnym sezonie.
Dział Analiz