Drugie uderzenie w gastronomię [PODCAST]

Justyna SmolińskaJustyna Smolińska
opublikowano: 2020-11-12 10:00

Jak restauracje radzą sobie z ponownym zamknięciem? Czy drugi lockdown jest dla gastronomii równie dotkliwy? Które lokale gastronomiczne ucierpiały najbardziej? I czy zamówienia na wynos są w stanie zrekompensować brak sprzedaży stacjonarnej? O tym rozmawiamy w dzisiejszym Podcaście Antykryzysowym.

- Jeśli chodzi o sytuację w czasie pierwszego lockdownu to straty były olbrzymie, spadek obrotów o ok. 90 proc. Nie byliśmy na to kompletnie przygotowani, uderzyło to w naszą restaurację znienacka, zresztą jak w cały sektor gastronomii. Tym bardziej, że nie było żadnego uprzedzenia wcześniej o tym, więc nie można było się do tego przygotować jeśli chodzi np. o zatowarowanie, o straty związane z produktami - mówi Mariusz Melcer, prezes i szef kuchni w restauracji Sakana Sushi and Sticks Wilanów.

Jak teraz wygląda sytuacja? Czy drugi lockdown jest dla gastronomii równie dotkliwy? Posłuchajcie całej rozmowy na ten temat.

Wszystkie odcinki Podcastu Antykryzysowego znajdziecie na stronie pb.pl/antykryzysowy i w aplikacjach podcastowych, w tym na Spotify i Apple Podcasts.