Ekożywność modna na Podkarpaciu

DI, PAP
opublikowano: 2012-04-04 00:00

KLASTRY

Osiem podmiotów z Podkarpacia należy do klastra Doliny Ekologicznej Żywności — są to głównie producenci i przetwórcy żywności ekologicznej.

— Coraz więcej firm z Podkarpacia pyta o możliwość przyłączenia się do klastra — powiedziała Agnieszka Wolska- Bocheńska, dyrektorka biura Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego (PIRE), które jest jednocześnie filią biura klastra w regionie.

W ostatnim czasie członkowie klastra uczestniczyli m.in. w największych targach żywności ekologicznej na świecie — BioFach 2012, które odbyły się w Norymberdze w Niemczech.

Klaster Dolina Ekologicznej Żywności to pierwszy w kraju klaster zrzeszający różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej na terenie Polski wschodniej, z województw: lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego. Główna siedziba organizacji mieści się w Lublinie.