Eksport cukru spadł o 5 proc. ilościowo, 17 proc. wartościowo

ISBNews
29-06-2015, 14:23

Eksport cukru z Polski spadł o 5% r/r do 118,1 tys. ton w I kwartale br., a w ujęciu wartościowym - o 17% do 51,1 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski spadł o 80% do 14,9 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 82% do 7,9 mln euro.

"Średnia wartość eksportu obniżyła się o 13% do 433 euro/t, czyli do około 1,82 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 63% wywozu" - czytamy w raporcie.

Głównymi odbiorcami były Niemcy, Węgry i Litwa oraz Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Kazachstan.

"Cukier sprowadzano po średnio 530 euro/t (-11% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 2,22 zł/kg. Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 88% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od partnerów z krajów trzecich" - czytamy dalej.

W I kwartale 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wrosło - o 162% do 43,2 mln euro i o 113% do 103,2 tys. ton.

"Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu wywozu" - skomentowano w raporcie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Eksport cukru spadł o 5 proc. ilościowo, 17 proc. wartościowo