Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 44,8 proc.

ISBnews
01-12-2014, 14:08

Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską spadł o 44,8% r/r w okresie styczeń-wrzesień br. i wyniósł 135,51 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 2,12 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 7,2% r/r, podano w raporcie.

"Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie zmniejszyły również zakupy Ukraina i Białoruś"- czytamy w raporcie.

Głównymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku były kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Belgii, Niemiec i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania, podano w materiale.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 44,8 proc.