Francja: restauracjom grozi przymus oddawania resztek

Marek Druś, thelocal.fr
aktualizacja: 05-04-2018, 13:04

We francuskim parlamencie pojawił się pomysł na wprowadzenie obowiązku wydawania resztek posiłków przez restauracje na życzenie klienta.

Nowa poprawka przyjęta przez parlamentarną komisję zrównoważonego rozwoju wymaga, aby wszystkie restauracje we Francji zapewniały klientom pojemniki na zabierane do domu resztki posiłku.

- Celem jest upowszechnienie istniejącej już praktyki i zmniejszenie o połowę marnowania jedzenia do 2025 roku – powiedział pomysłodawca poprawki.
W uzasadnieniu wskazał, że marnotrawstwo jedzenia w restauracjach jest pięciokrotnie większe niż we francuskich domach.

Projekt jest krytykowany.

- Nie jest dobrym pomysłem, aby zmuszać restauratorów do kupowania pojemników na resztki, szczególnie dlatego, że to anglosaksoński zwyczaj, który nie jest częścią francuskiej kultury – powiedział Hubert Jan, szef komórki restauracji w Umih, jednym z największych związków zawodowych.

Niektórzy francuscy restauratorzy próbowali już w latach 90. XX wieku wprowadzić zwyczaj wydawania resztek po posiłkach klientom, ale okazało się to fiaskiem.
Laurent Calvayrac, twórca firmy specjalizującej się w produkcji ekologicznych opakowań, zwolennik zabierania resztek do domu uważa, że Francuzi mogą mieć problem, bo od dziecka są uczeni zjadać wszystko, co mają na talerzu.

- Dlatego zabieranie resztek nie jest częścią francuskiego postępowania – stwierdził.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, thelocal.fr

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Francja: restauracjom grozi przymus oddawania resztek