Gwiazdka Michelin dla drugiej restauracji w Polsce

opublikowano: 09-03-2016, 11:10

Warszawska restauracja Senses dołączyła do Atelier Amaro wśród posiadaczy gwiazdek Michelin. To sensacja, bowiem w naszym kraju inspektorzy słynnego czerwonego przewodnika z trudem znajdują lokale zasługujące na najwyższe wyróżnienia.

Na pierwszą polską gwiazdkę czekaliśmy długo, bo aż do 2013 r. Druga kazała na siebie czekać 3 kolejne lata.

Restauracja Senses powstała na początku 2014 r. Należy do kilku biznesów Cezarego Smorszczewskiego
Wyświetl galerię [1/2]

Restauracja Senses powstała na początku 2014 r. Należy do kilku biznesów Cezarego Smorszczewskiego Marek Wiśniewski

"Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną" - czytamy w informacji od Michelin. Sukces lokalu Senses był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.

Senses należy do znanego polskiego menedżera Cezarego Smorszczewskiego, o którym niedawno można było przeczytać w drukowanym magazynie PB Weekend.

— Pomysł na Senses wykrystalizował się po tym, jak moja żona, pasjonatka gotowania, wzięła udział w programie Masterchef. Wówczas zaprosiłem poleconego mi przez obecnych wspólników Michaliny szefa kuchni Andreę Camastrę. Zasiedliśmy na podwieczorek z piątku na wtorek i po kilku dniach ucztowania Camastra wyłożył mi swój pomysł na restaurację. Pożyczyłem spółce pieniądze, a moja żona jest udziałowcem Senses, aktywnie uczestniczącym w jego rozwoju — mówił nam Cezary Smorszczewski.

W Senses był również i nasz recenzent, który zamieścił w magazynie PB Weekend swoje obserwacje>>

Polskie restauracje nie mają osobnego przewodnika, jak to jest w przypadku wielu krajów świata takich jak USA, Francja, Włochy czy Japonia. Są umieszczane w zbiorowym przewodniku "Main cities of Europe".

W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa (pełna lista poniżej). Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale dołączyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.

Dodatkowo krakowska restauracja Zazie, która w tym roku dołączyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.

Pełna lista wyróżnionych polskich lokali:

WARSZAWA

Amber Room
Atelier Amaro *
Senses *
Belvedere
Michel Moran – Bistro de Paris
Tamka 43
Platter by Karol Okrasa
Brasserie Warszawska
Strefa (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Nolita
AleGloria
Salto
Signature
Dom Polski Francuska
Dom Polski Belwederska (dołączyła do tegorocznego rankingu)
U Kucharzy (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Concept 13
U Fukiera
La Rotisserie
Butchery and Wine
L’enfant terrible (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Opasły Tom (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Dom Wódki (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Hoża (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Winosfera
Merliniego 5
Delizia
Qchnia Artystyczna

 

KRAKÓW

Copernicus
Trzy Rybki
Wentzl
Szara
Kogel Mogel
Pod Baranem
Jarema
Amarylis (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Cyrano de Bergerac
Corse
Studio Qulinarne
Szara Kazimierz
Pod Nosem (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Bianca
La Campana
Farina
Ed Red
Del Papá
Sąsiedzi
Bottiglieria 1881 (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Zazie (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Miodova (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Hana Sushi (dołączyła do tegorocznego rankingu)
Zakładka

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu