Jażdżewski: W Polsce badania mięsa wykonuje się prawidłowo

Polska Agencja Prasowa SA
25-11-2005, 20:36

W Polsce kontrole weterynaryjne umożliwiające wprowadzenie mięsa do obrotu są przeprowadzane prawidłowo - poinformował w piątek PAP Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, odnosząc się do zarzutów norweskich służb sanitarnych.

W Polsce kontrole weterynaryjne umożliwiające wprowadzenie mięsa do obrotu są przeprowadzane prawidłowo - poinformował w piątek PAP Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, odnosząc się do zarzutów norweskich służb sanitarnych.

Norweskie władze sanitarne w dalszym ciągu uważają, że importowane z Polski mięso, w którym wykryto salmonellę, zostało zakażone w Polsce i przeszło przez niedokładne kontrole sanitarne.

"Nie istnieje prawdopodobieństwo, że mięso mogło zostać zakażone w Norwegii, ponieważ ten typ bakterii salmonelli u nas w ogóle nie występuje, a więc musi pochodzić z Polski" - powiedział dyrektor oddziału w norweskim Instytucie Zdrowia Publicznego Georg Kapperud w wywiadzie dla dziennika "Oestlands-Posten".

Według Kapperuda, za kontrole eksportowanej żywności jest odpowiedzialny eksporter. "W tym przypadku mięso było badane przez polskie służby. W Polsce testy weterynaryjne mogły być niedokładne lub nawet mogło dojść do sfałszowania ich wyników" - powiedział.

"Zwróciliśmy się do władz norweskich o wyjaśnienie wątpliwości. Na razie nie ma odpowiedzi. List został wysłany w ubiegłą środę, oczekujemy odpowiedzi w przyszłym tygodniu" - powiedział Jażdżewski.

Wyjaśnił, że aby wykluczyć wszystkie wątpliwości, musi uzyskać więcej informacji. Podkreślił, że "z naszych badań wynika, iż zarówno badanie, jak i cały proces produkcyjny przebiegał bez zarzutu".

Według Głównego Lekarza Weterynarii, mięso przed wprowadzeniem na rynek przechodzi dokładne badania laboratoryjne. Z partii mięsa, która ma być wyeksportowana pobiera się próbki, które są badane w laboratorium. W tym przypadku próbki badane były w akredytowanym laboratorium w Krotoszynie.

Wyniki badań otrzymuje powiatowy lekarz weterynarii, który na tej podstawie wystawia świadectwo zdrowia. "Jest mało prawdopodobne by nie wykryć salmonelli w badanych próbkach, pobranych zostało aż 20 próbek" - powiedział Jażdżewski.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Jażdżewski: W Polsce badania mięsa wykonuje się prawidłowo