Kakao najdroższe od ponad 4 lat

opublikowano: 20-11-2015, 13:55

Cena kakao wzrosła do najwyższego poziomu od ponad czterech lat z powodu suszy w Indonezji i możliwego spadku dostaw z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Analitycy Rabobank International szacują, że w tym sezonie możliwy jest globalny deficyt 150 tys. ton kakao. Zjawisko pogodowe El Nino spowodowało suszę w Indonezji, która jest trzecim największym producentem kakao. Wcześniej susza była na zachodzie Afryki, co może oznaczać niższą podaż kakao z Wybrzeża Kości Słowniowej.
Cena kakao z marcowych kontraktów rosła w piątek o nawet 1,3 proc. do 3420 USD za tonę na giełdzie nowojorskiej. To najwyższy kurs od marca 2011 roku. Od początku roku kakao zdrożało o 17 proc., najmocniej spośród 24 towarów i surowców wchodzących w skład indeksu S&P GSCI.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane