Kofola ČeskoSlovensko - jeden z największych producentów napojów bezalkoholowych w Europie - kupuje firmę F. H. Prager, która w Czechach i na Słowacji produkuje tzw. cydr rzemieślniczy. To kolejna akwizycja wychodząca poza jej dotychczasowy podstawowym segment działalności Kofoli. Wcześniej na podobnej zasadzie w jej portfolio znalazły się m.in. herbaty ziołowe Leros czy kawy Café Reserva.
- Wciąż szukamy możliwości poszerzania naszej oferty o produkty naturalne oraz rzemieślnicze – mówi cytowany przez agencję ČTK prezes Kofoli Daniel Buryš.
Dodaje, że przejęcie F. H. Prager wpisuje się w tę tendencję, a dodatkowo pozwala zdobyć know-how w nowym dla grupy segmencie fermentacji (cydr wytwarzany jest z moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji).
- Byliśmy pionierami w produkcji cydru rzemieślniczego w Czechach i na Słowacji. Teraz nadeszła pora, aby przekazać biznes komuś, kto będzie go mógł dalej rozwinąć – deklaruje z kolei Ondřej Frunc, jeden z dotychczasowych współwłaścicieli F. H. Prager.
Wartości transakcji strony nie ujawniły.
Kofola ostatnio nie tylko przejmuje, ale także wychodzi z wcześniejszych inwestycji. W zeszłym roku pozbyła się firmy Hoop Polska, która obciążała jej wyniki finansowe. Polski producent, który był w czesko-słowackiej grupie od 2008 r., przeszedł w ręce Ustronianki. Tym samym do swojego dotychczasowego portfolio - wody mineralnej, izotoników i mrożonej herbaty – dołączyła ona też napoje Hoop Cola i Jupik, wodę Artcic+ oraz syropy owocowe Paola. Ponadto dzięki zakupowi Ustronianka stała się też polskim dystrybutorem marki Nestea, która należy do koncernu Nestle.