Wykopaliska w tajemniczych jaskiniach na Sardynii, greckie pisma z opisem plakous (czyli placków z czosnkiem i warzywami), opisy wyżywienia perskich żołnierzy króla Dariusza - wszędzie tam znajdujemy wspólne elementy, które dziś nazywamy pizzą - wypiekane na ciepło ciasto z zapiekanymi na wierzchu dodatkami. Również Żydzi dokładają do tej dyskusji swoje trzy grosze przekonując, że to oni stworzyli pizzarelle - ciastka spożywane w święto Paschy podczas powrotu z synagogi. Są również badacze, którzy twierdzą, że pizza została przywleczona przez rzymskich legionistów z Palestyny, kiedy ci położyli na macę ser, który uległ roztopieniu.
Poszerzając granice geograficzne poszukiwań, do sporu dołączają Katalończycy, mieszkańcy Balearów a nawet Chińczycy i Niemcy. Trzeba jednak przyznać, że położenie składników na kawałku surowego ciasta i zapieczenie tego w piecu nie wymaga wyjątkowej pomysłowości i wydawać się może dość intuicyjne.
Dlatego też warto skupić się na potwierdzonych źródłach, co do których nie może być wątpliwości, a one przenoszą nas do czasów nowożytnych. W szesnastowiecznym Neapolu wypiekano i sprzedawano na ulicy potrawę biedoty, w której na cieście zapiekano resztki żywności. Nie przejmowano się smakiem i jakością produktów, dlatego potrawa była pogardzana i nie zachowały się jakiekolwiek informacje na temat szczegółów przepisu. Pojawienie się sprowadzonych z Nowego Świata pomidorów, przypraw, a także wprowadzenie oliwy zmieniły postrzeganie potrawy.
Podróżujący po Włoszech Aleksander Dumas opisał w 1843 roku wiele różnych rodzajów ciasta, które znane było jako pizza. W ten sposób francuski pisarz i smakosz wprowadził ja na salony Europy. Kolejna ważna data to 11 czerwca 1889 roku, kiedy to na cześć królewskiego ślubu dynastii sabaudzkiej i królowej Margarity piekarz Rafaelle Esposito przygotował placek z serem mozzarella, bazylią i sosem pomidorowym, nazywając go Pizza Margherita. Nie znamy reakcji królowej, ale chyba była pozytywna, ponieważ przepis zdobył uznanie i do dziś jest najpopularniejszym na całym świecie. Co ciekawe, twórca w wykorzystanych produktach zawarł przekaz - barwy narodowe zjednoczonych Włoch.
Obecnie pizza jest jednym z najpopularniejszych produktów żywieniowych na świecie ze względu na swój smak, łatwość w produkcji oraz niską cenę. Swój udział w rozwoju rynku maja również Polacy - w 2015 roku około 4% wszystkich nowych rejestrowanych na świecie rodzajów powstało nad Wisłą.



