Wartościowo skup produktów roślinnych był większy o 3,8 proc., a zwierzęcych — o 15,5 proc. To kwestia i wzrostu skupionych wolumenów, i wyższych ich cen.
GUS podaje, że koniunktura w rolnictwie poprawiła się wtedy po raz pierwszy po pięciu trudniejszych latach — ceny, które rolnicy płacili za towary i usługi potrzebne im do produkcji, rosły wolniej niż ceny wytworzonych przez nich produktów, a wskaźnik relacji cen w zeszłym roku wynosił 110,0, wobec 95,1-99,1 w latach 2012-16.
8,0 proc. O tyle w zeszłym roku podrożała wieprzowina w skupie, a na targowiskach jej cena wzrosła w tym czasie o 12,1 proc.
0,3 proc. O tyle spadła natomiast w 2017 r. cena drobiu rzeźnego.
25,5 proc. O tyle zwiększyła się w 2017 r. cena 1 hl mleka, które stało się tym samym jednym z najbardziej opłacalnych segmentów produkcji.
12,0 proc. O tyle zwiększył się w zeszłym roku eksport produktów rolno- -spożywczych, import rósł wolniej, bo o 9,5 proc., co oznacza, że dodatnie saldo handlu wyniosło 8,4 mln EUR.