— Cały 5-tysięczny nakład rozszedł się w ciągu 3 tygodni — mówi Katarzyna Domańska z wydawnictwa Dwie Siostry, które wydało dzieło Elizy Mórawskiej-Liski i właśnie szykuje dodruk.



Książka Liski jest ewenementem o tyle, że została przygotowana i zilustrowana przez autorkę we własnym zakresie. Zrobiła to tak profesjonalnie, że wydawnictwu pozostało niewiele do roboty.
Z amerykańską gwiazdą kulinarną Liskę łączą początki: sława Julii Child zaczęła się od wydanej przez niszowe wydawnictwo samodzielnie przygotowanej książki kucharskiej. Jej „Doskonalenie francuskiej sztuki kulinarnej” weszło do kanonu kulinarnej literatury, dało Julii własny program w TV, a wiele lat potem zainspirowało słynną blogerkę Julie Powell oraz twórców hollywoodzkiego hitu „Julie & Julia”.
Liska wprawdzie nie dostała jeszcze własnego programu telewizyjnego, ale to wydaje się tylko kwestią czasu. Już jest bowiem zapraszana do prowadzenia kulinarnych warsztatów, wydawnictwa chcą wydawać następne jej książki a fani tłumnie stawiają się na spotkania autorskie.
Lisko, trzymam kciuki! W zdominowanym przez facetów panteonie kulinarnych sław polska Julia Child bardzo się przyda.