Nagrodzono liderów rzemiosła i kupiectwa
Polski handel, produkcja i usługi zdominowane są przez małe i średnie przedsiębiorstwa. To ponad 2,4 mln podmiotów gospodarczych, 60 proc. zatrudnionych w sferze pozabudżetowej i 40 proc. PKB — średnio o 30 proc. mniej niż w państwach Europy Zachodniej. Wśród prywatnych rzemieślników, kupców i restauratorów są jednak firmy nie ustępujące europejskim wzorcom i te właśnie — w sumie 21 — nagrodzono Złotymi Laurami.
POŻĄDANA WSPÓŁPRACA: Załamanie rynku rosyjskiego czy np. wejście Polski do struktur UE, to sprawy, które wymagają, by przedsiębiorstwa działające w tej samej sferze, bez względu na ich wielkość, podjęły wspólne działania lobbyingowe — sygnalizuje Mirosław Szulc, prezes Pekpolu i zarazem wiceprezes Związku Producentów, Importerów i Eksporterów Mięsa w rozmowie z Wiesławem Różańskim, prezesem Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
RODZINNY KOLOS: Mamy w Poznaniu zakład produkcyjny, sieć sklepów i pierwszy w kraju Ośrodek Szkoleniowy dla Cukierników — Profesional. Nagradzano nas nie tylko w kraju, ale i za granicą, np. na Mistrzostwach Świata w Mediolanie czy na Wystawie Cukierniczej IKF w Stuttgarcie. Na sukcesy firmy pracują wszyscy członkowie rodziny i ponad 100 pracowników — podkreśla Hanna Kandulska-Helińska, córka laureata Wojciecha Kandulskiego, dyrektor ośrodka szkoleniowego, prowadząca zarazem jeden ze sklepów.
MAŁE SĄ SILNE:
Podobnie jak w Europie Zachodniej, w Polsce rośnie nacisk na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw. To one bowiem, tam gdzie są silne, tworzą dochód narodowy — mówi Andrzej Andrzejewski, nagrodzony Złotym Laurem znany warszawski fotograf, właściciel Laboratorium Fotograficznego Folab w Łodzi i firmy handlowej AG Land w Warszawie, kierujący wieloma organizacjami branżowymi.
DOBRY ADRES: Ci, którym zepsuje się auto w okolicach Starogardu Gdańskiego, powinni odwiedzić zakład Ryszarda Adamowskiego (po prawej). Poza Złotym Laurem, wręczanym przez Bogusława Wójcika, prezesa ZRP uzyskał m.in. tytuł: „Firma z Jakością”.
POMYSŁ NA BIZNES: Jedna z laureatek, Daniela Kreczmańska, właścicielka spółki Skompol, pensjonatu i restauracji Konstancja oraz Biura Podróży Kartagina, z pasją nawołuje do rozwijania bazy restauracyjno--hotelowej nastawionej na turystykę przyjazdową. To w perspektywie nie tylko nowe miejsca pracy, ale także zbyt dla wyrobów polskiego rzemiosła. Sądząc z miny, pomysł przypadł do gustu Mieczysławowi Jachacy, właścicielowi restauracji: Bazyliszek, Fisherman i goszczącej imprezę Honoratki.
POTRZEBA ZMIAN: Małe i średnie przedsiębiorstwa będą musiały wzmocnić się kapitałowo. Nie mogą jednak spodziewać się jakichś specjalnych preferencji — zapowiada Witold Nieduszyński (po lewej) wiceprzewodniczący sejmowej Komisji MSP.
Renata Zawadzka
fot. Borys Skrzyński