Nowe biuro wyciszy, ochłodzi i napoi ludzi

Paweł Berłowski
27-08-2018, 22:00

Certyfikat WELL nagradza budynki zbudowane z myślą o samopoczuciu i komforcie użytkowników

Zielone budynki były we wprowadzanych wcześniej certyfikatach premiowane za walory ekologiczne, np. oszczędność wody. Zdobywający obecnie popularność WELL Building Standard troszczy się bardziej o zdrowie osób pracujących w biurach niż o środowisko. Dlatego woda jako jedna z siedmiu (obok powietrza, odżywiania, światła, fitnessu, komfortu i umysłu) kategorii ocenianych w WELL traktowana jest przede wszystkim jako napój.

FITNESS:
Zobacz więcej

FITNESS:

Do dodatkowego ruchu w ciągu dnia zachęcają wewnętrzne klatki schodowe w Sparku — mówi Adam Targowski, menedżer ds. zrównoważonego rozwoju w spółce biurowej Skanska. Fot. Marek Wiśniewski

— Ludzki organizm składa się w znacznej mierze z wody. To ona dostarcza nam składników mineralnych, usuwa szkodliwe toksyny i pomaga w regulacji temperatury ciała. Jej deficyt w dłuższym czasie negatywnie wpływa na pracę umysłu, może powodować nadciśnienie czy nawet chorobę wieńcową — tłumaczy Ewelina Grodzicka, specjalistka ds. zrównoważonego rozwoju w HB Reavis, dewelopera budującego Varso, ubiegającego się o certyfikat WELL.

Czysta i dostępna

Standard określa nieprzekraczalne progi zanieczyszczeń wody pitnej (jest ich aż 26). Jak podkreśla Ewelina Grodzicka, warszawska kranówka spełnia normy zarówno Światowej Organizacji Zdrowia, jak i certyfikacji WELL. Audytorzy zwracają jednak szczególną uwagę na monitoring jakości wody i zapobieganie jej zanieczyszczeniu w budynku poprzez stałą konserwację układu wodociągowego.

Dodatkowe punkty podczas certyfikacji można też dostać, zapewniając wszystkim dostęp do wody pitnej w zasięgu 30 m od miejsca pracy, a nawet za dbałość o jej walory smakowe i zachęcanie do jej picia.

— Ułatwiamy spożycie wody kranowej nie tylko w budynkach, ale także przez instalowanie poidełek dla ludzi i zwierząt wokół naszych inwestycji — mówi Adam Targowski, menedżer ds. zrównoważonego rozwoju w spółce biurowej Skanska, której budynek Spark jest w trakcie certyfikacji WELL.

Pochłaniacze dźwięku

Hałas, wysokie temperatury czy intensywne zapachy — to wszystko negatywnie wpływa na dobre samopoczucie i koncentrację. Jeśli chodzi o hałas, WELL określa dopuszczalny poziom przenikającego z zewnątrz na 50 decybeli, a powstającego w środku — na 40. Źródłem wewnętrznych hałasów jesteśmy także my sami — dźwięki cudzych rozmów, dzwoniące telefony, głośne interakcje są często wskazywane przez pracowników jako powód rozdrażnienia.

— Można też uzyskać lepszą notę, ograniczając pogłos przez zastosowanie odpowiednich materiałów o właściwościach izolacyjnych i absorbujących dźwięki, np. dźwiękochłonne sufity. Chwalonym, choć rzadko stosowanym antidotum jest też system aktywnego maskowania dźwięku, tzw. biały szum, który podobnie jak gwar panujący w kawiarni nie rozprasza nas, ale maskuje rozmowy innych osób — mówi Bartosz Marcol, starszy konsultant ds. zrównoważonego rozwoju w firmie Arup Polska, ekspert i trener certyfikacji WELL.

HB Reavis zachęca też najemców do projektowania biura zgodnie z ideą Activity-Based Workplace. Polega ona m.in. na grupowaniu blisko siebie działów, których praca odbywa się w ciszy i skupieniu (np. księgowość), i oddzielaniu ich od tych, których aktywność jest głośna (np. sprzedaż, obsługa klienta).

W centrali Skanska w biurowcu Spark w Warszawie biurka ustawiane są po dwa rzędy i oddzielone od kolejnych wysokimi szafami. Dodatkowo na każdym piętrze znajduje się wiele tzw. budek telefonicznych, wygłuszających rozmowy, czy też sale do spotkań i pokoje pracy cichej. W zwiększaniu komfortu akustycznego pomaga też wygłuszanie szybów windowych czy instalacji wytwarzających głośne dźwięki.

Ciepło pod kontrolą

— Prawidłowe ulokowanie sprzętu biurowego może poprawić komfort pracowników nawet podwójnie. System wentylacji w Varso pozwoli najemcom na umieszczenie wielofunkcyjnych drukarek czy faksów w izolowanych pokojach. Dzięki temu, gdy nagrzeją się podczas pracy, nie wzrośnie temperatura w biurze, a ściany wytłumią irytujący hałas wywołany ich działaniem — zapowiada Ewelina Grodzicka.

Niewłaściwa temperatura, za wysoka wilgotność powietrza czy ciągłe przeciągi sprawiają, że produktywność pracowników spada. Gdy w biurze jest za ciepło, czujemy zmęczenie. Gdy z powodu klimatyzacji robi się zbyt zimno, obniża się zdolność koncentracji. Dlatego najlepsza temperatura w biurze latem to 23-26°C, a zimą 20-23,5°C. Poziom wilgotności powietrzapowinien mieścić się między 30 a 50 proc. Odczucie komfort cieplnego jest jednak bardzo indywidualne. Aby sprostać temu wyzwaniu, można zapewnić różne temperatury w różnych miejscach budynku i każdy będzie mógł znaleźć sobie najlepsze miejsce. W praktyce wydaje się to jednak trudne do wykonania, bo w biurze pracujemy tam, gdzie nasza obecność potrzebna jest współpracownikom.

— Odpowiednim rozwiązaniem w warunkach biurowych jest możliwość indywidualnego sterowania systemem wentylacji i klimatyzacji w miejscu, w którym pracujemy. Dodatkowym atutem jest szybka reakcja systemu na zmianę ustawień przez użytkownika — mówi Ewelina Grodzicka.

Bez barier i zapachu

W certyfikacji WELL istotne jest także zadbanie o dostępność i ergonomię przestrzeni w budynku i na zewnątrz.

— Przy tworzeniu kompleksu Spark zaprosiliśmy do współpracy fundacje Na Miejscu i Project for Public Spaces, specjalizujące się w planowaniu przyjaznej przestrzeni miejskiej. Dzięki audytowi, jaki na wczesnym etapie prac projektowych przeprowadziła Fundacja Integracja, projekt spełnia wymagania certyfikatu Obiekt bez barier — relacjonuje Adam Targowski.

Ponadto wnętrza biur dostosowanych do standardu WELL są zaprojektowane w taki sposób, by m.in. umożliwić regulację wysokości wszystkich ekranów komputerowych oraz blatów do pracy i krzeseł. W rezultacie te elementy zapewniają komfort użytkowania przestrzeni wspólnych i biurowych wszystkim, bez względu na wiek i stopień sprawności ruchowej.

— Również Varso będzie pozbawione barier architektonicznych przed budynkami i wewnątrz nich. Do głównych udogodnień należeć będą szerokie wejścia i windy w holu, odpowiednio przystosowane toalety i specjalne miejsca parkingowe — mówi Ewelina Grodzicka.

Jak podkreśla Bartosz Marcol, certyfikat Obiekt bez barier uzyskał akredytację WELL, jest więc potwierdzeniem spełniania tych międzynarodowych wymagań.

WELL jako pierwszy ze standardów budynkowych zwraca też uwagę na komfort węchowy — zaleca zapewnienie środowiska jak najbardziej pod tym względem neutralnego. Zapach przenikający z kuchni czy stołówki można np. przechwycić, stosując przedsionki i wykorzystując efekt podciśnienia, by nie docierał do pracujących w biurze, co będzie doce nione podczas certyfikacji. © Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paweł Berłowski

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Wyniki spółek / Nowe biuro wyciszy, ochłodzi i napoi ludzi