Pierwsza sałata z kosmosu

  • Marek Mejssner
opublikowano: 16-08-2015, 22:00

W ramach eksperymentu NASA o nazwie Veg-01 członkowie załogi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS wyhodowali świeżą czerwoną sałatę rzymską w specjalnej hydroponicznej kulturze o nazwie Veggie. Austronauci są też pierwszymi ludźmi, którzy spożyli żywność otrzymaną poza Ziemią. Połowa liści zostanie przebadana przez biologów i botaników pracujących dla NASA. Veg-01 jest jednym z najważniejszych tegorocznych eksperymentów NASA na ISS. Bez technologii hydroponicznego otrzymywania świeżych warzyw w kosmosie nie można myśleć o załogowej wyprawie na Marsa. Jak twierdzi dr Gioia Massa, astrobiolog z NASA, im dłuższe i dalsze loty załogowe poza Ziemię, tym większe będzie zapotrzebowanie na świeże warzywa, które nie tylko pozwalają astronautom zdrowo się odżywiać, ale też oczyszczają atmosferę i zapewniają… relaks. © Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Mejssner

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu