Ministerstwo Finansów (MF) pracuje nad zmianami w przepisach dotyczących tzw. podatku cukrowego. Ich celem jest m.in. przerzucenie obowiązku jego płacenia ze sprzedawców detalicznych na producentów i importerów. Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wskazuje, że podatek ma objąć także wartościowe produkty, do których nie jest dodawany cukier, m.in. nektary, soki wzbogacane witaminami oraz napoje z co najmniej 20-procentową zawartością soku z owoców lub warzyw. Organizacja ostro krytykuje planowane zmiany.

— Nie sposób doszukać się logiki w zamiarze zmian w ustawie cukrowej. Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem, obciąży natomiast nektary, wartościowe napoje owocowe i soki wzbogacane witaminami, a przecież zawdzięczają one swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie. Absurdem jest wprowadzanie dodatkowych opłat na wartościowe produkty, do których nie dodano żadnego cukru — uważa Julian Pawlak, prezes KUPS.
Polemizuje ze stanowiskiem MF, jakoby proponowane przepisy były tylko porządkujące i nie rozszerzają obciążenia.
— Wartościowe produkty bez dodanego cukru, z wysoką zawartością owoców i bogate w witaminy i wiele innych składników niezbędnych dla organizmu człowieka zostaną zrównane podatkowo z bezwartościowymi pod względem odżywczym, za to mniej kosztownymi w produkcji kolorowymi napojami, zawierającymi w składzie wodę, cukier, substancje o charakterze słodzącym, sztuczne barwniki i aromaty — twierdzi Julian Pawlak.
KUPS krytykuje rząd za to, że opłata cukrowa pomija wyroby cukiernicze i słodycze.
— Apelujemy o usunięcie nowych zapisów i utrzymanie wykluczenia z opłaty cukrowej nektarów i napojów z wysoką zawartością soku lub przecieru bez dodatku cukru. Podniesienie podatku spowoduje bowiem dużą podwyżkę cen na napoje owocowe i warzywne — rzędu 10 proc., co doprowadzi do szybkiego spadku popytu. Producenci napojów, szukając ratunku, drastycznie obniżą zbyt na polskie owoce i warzywa, który obecnie szacuje się na kilkadziesiąt tysięcy ton rocznie. Wkrótce może dojść do upadłości części gospodarstw sadowniczych, głównie zajmujących się uprawą jabłek, wiśni, malin, czarnej porzeczki czy aronii oraz małych i średnich firm przetwórczych — ostrzega Julian Pawlak.
Podatek cukrowy obowiązuje od 1 stycznia 2021 r. W pierwszym roku przysporzył budżetowi państwa 1,6 mld zł, a w pierwszej połowie 2022 r. 807 mln zł. Rząd liczył na dochody wysokości 2 mld zł rocznie.