Polski drób można już eksportować do RPA

DI, PAP
08-08-2018, 15:35

Służby weterynaryjne Republiki Południowej Afryki poinformowały o ponownym otwarciu tego rynku dla drobiu, mięsa drobiowego i produktów drobiowych z Polski.

Wwóz drobiu został wstrzymany na skutek wystąpienia ptasiej grypy.

To efekt pozytywnych wyników audytu przeprowadzonego w dniach 21-26 lutego 2018 r.

Czasowy zakaz importu tych towarów został nałożony z dniem 6 grudnia 2016 r. na skutek wykrycia w Polsce ognisk grypy ptaków. RPA otworzyła swój rynek dla polskiego drobiu w czerwcu 2016 r.

Do eksportu dopuszczone są zatwierdzone zakłady, zgodnie z listą zamieszczoną na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW). Obecnie pozwolenie na wwóz mięsa i produktów drobiowych do RPA ma 13 polskich zakładów.

Także na stronach GIW znajduje się wzór świadectwa, który należy stosować przy wywozie mięsa drobiowego. Służby weterynaryjne RPA będą akceptowały wyłącznie mięso drobiowe i produkty drobiowe wyprodukowane od 6 sierpnia br.

Republika Południowej Afryki jest największym partnerem handlowym Polski ze wszystkich krajów Afryki, został on uznany za rynek perspektywiczny dla eksportu drobiu. W ocenie specjalistów, biorąc pod uwagę wysoką konkurencyjność cenową polskiego mięsa kurcząt na rynku unijnym, jest duża szansa na zdobycie rynku RPA.

Kraj ten jest dużym importerem kurczaków, mięso kupowane jest głównie w Ameryce Południowej (Brazylia, Argentyna) i w Unii Europejskiej. Dla Unii RPA jest największym rynkiem zbytu drobiu.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Polski drób można już eksportować do RPA