Pochodzący z Gambii Sonoko zaczął pracować w Noma krótko po jej otwarciu w 2003 roku. Stało się o nim głośno w 2010 roku, kiedy z powodów wizowych nie mógł w Londynie uczestniczyć w uroczystości wręczenia restauracji tytułu najlepszej na świecie. Wówczas wszyscy pracownicy lokalu, włącznie z jego szefem kuchni, wystąpili w koszulkach z podobizną Sonoko.

René Redzepi, szef kuchni w Noma, ogłosił, że Sonoko będzie współwłaścicielem restauracji w sobotę, podczas imprezy związanej z przenosinami lokalu.
- Ali to serce i dusza Noma. Nie przypuszczam, że ludzie doceniają co to znaczy mieć taką osobę jak Ali pod tym samym dachem – powiedział. – Jest uśmiechnięty bez względu na to, jak zastraszana jest dwunastka jego dzieci. A do tego, mój ojciec też miał na imię Ali i też pracował jako pomywacz kiedy przyjechał do Danii – dodał.