Pracownik nie ma czasu na lunch

opublikowano: 15-10-2018, 22:00

HR W miejscu pracy jemy monotonnie i szybko — najczęściej kanapkę „al desko”, czyli przy firmowym biurku. Co ciekawe, pracodawcy mogą wpłynąć na nasze postawy żywieniowe

Już co czwarty pracownik biurowy w Polsce spożywa każdego dnia te same dania. W 83 proc. przypadków są to przygotowane wcześniej w domu kanapki — wynika z najnowszego badania zrealizowanego przez Uber Eats i YouGov. Jak wskazują eksperci, coraz uboższe i monotonne menu może mieć związek z kurczącym się czasem przeznaczonym na przerwę obiadową. Polscy pracownicy wykorzystują na popołudniowe posiłki średnio zaledwie 26 minut i 22 sekundy. Alarmujący jest fakt, że aż co piąty zatrudniony (19 proc.) jest tak zaabsorbowany obowiązkami, że w ogóle nie korzysta z przerwy na posiłek. Niektórzy jednak radzą sobie w ten sposób, że spożywają jedzenie przy biurku (50 proc.), a 29 proc. zatrudnionych jedząc jednocześnie pracuje.

Brak czasu na samodzielne przygotowanie obiadu motywuje coraz
więcej osób do zamawiania dań z dowozem — zwraca uwagę Krzysztof Radoszewski,
dyrektor generalny Uber Eats w Polsce.
Zobacz więcej

POSIŁEK NA TELEFON:

Brak czasu na samodzielne przygotowanie obiadu motywuje coraz więcej osób do zamawiania dań z dowozem — zwraca uwagę Krzysztof Radoszewski, dyrektor generalny Uber Eats w Polsce. Fot. ARC

Obiad w formie przekąski

Mimo, że 78 proc. Polaków jest rozczarowanych rutyną związaną z jedzeniem w trakcie lunchu, jako naród jesteśmy bardziej skłonni do spożywania takiego samego rodzaju posiłków każdego dnia, niż np. Holendrzy. Jedynie 18 proc. z nich je każdego dnia te same dania.

Jak wynika z analizy Uber Eats, pracownicy biurowi najczęściej jedzą kanapki, sałatki i makarony. Jednak jeśli decydują się na zamówienie lunchu, decydują się najczęściej na kuchnie tajską, wschodnią lub japońską, z której najczęściej wybieranym daniem jest sushi.

Już 21 proc. pracowników polskich firm przyznaje się do podjadania. Najczęściej ciastek, chipsów i owoców — dostarczanych przez pracodawców. Nieliczni (4 proc.) wyznają również, że zdarzyło im się „pożyczyć” z lodówki biurowej obiad swoich współpracowników — zarówno celowo, jak i przez przypadek.

Najkrócej w Europie

Przyzwyczajenia żywieniowe Polaków nie są powodem do dumy. Okazuje się bowiem, że nasza statystyczna przerwa lunchowa jest najkrótsza w Europie. Dla porównania Portugalczycy przeznaczają na zjedzenie obiadu aż 59 minut. Szwedzi natomiast celebrują czas poświęcony na jedzenie we wspólnej przestrzeni, np. przy jednym stole.

— Rezygnowanie z tradycyjnej przerwy lunchowej w pracy pozbawia pracowników szansy również na odpoczynek i odświeżenie. Ponadto, jak pokazują badania, nie można być w pełni skoncentrowanym i produktywnym bez zjedzenia popołudniowego posiłku i tzw. chwili oddechu od obowiązków. Oczywiście kluczowe jest, aby zatrudnieni dokonywali właściwych wyborów dotyczących lunchu, co pozwoli im na najefektywniejsze wykorzystanie godzin pracy — komentuje Amanda Hamilton, specjalistka ds. odżywiania.

Kiedy polscy pracownicy zdecydują się na przerwę na lunch, wybierają się na niego najczęściej między godz. 12.00 a 13.00 (40 proc.). W Europie jedynie Hiszpanie jedzą później, zazwyczaj między 13.00 a 14.00. W trakcie przerwy 31 proc. pracowników rozmawia i plotkuje z kolegami z pracy, natomiast 46 proc. je w samotności, z reguły surfując po sieci. Co ciekawe, 3 proc. zatrudnionych stara się w tym czasie ćwiczyć.

Zbawienne dostawy

Rosnący trend dostaw żywności w Polsce sprawia, że coraz więcej żyjących w pędzie rodaków decyduje się na wykorzystywanie aplikacji z tym związanych. Jest to również związane z tym, że aż 46 proc. polskich pracowników zaznacza, że ceni sobie możliwość spożycia ciepłego posiłku w porze obiadowej. Natomiast 34 proc. osób decyduje się na zamówienie dania, ponieważ dzięki temu nie musi przygotowywać go w domu czy biurowej kuchni.

— Każdy powinien mieć możliwość komfortowej przerwy w pracy i spożycia smacznego posiłku, niezależnie od tego, co robi i gdzie się aktualnie znajduje. Dla wielu Polaków pora lunchowa jest zbyt krótka, ale i monotonna — z tego względu decydują się m.in. na zamawianie dań online, dzięki czemu mogą otrzymać posiłek nawet w pół godziny, w wybranym przez siebie przedziale cenowym. Co więcej mają również szansę na poznanie nowej kuchni i wybór spośród różnorodnej oferty. Jednak przede wszystkim oszczędzają czas i mają możliwość zjedzenia ciepłego posiłku w ciągu dnia — komentuje Krzysztof Radoszewski, dyrektor generalny Uber Eats w Polsce.

Na pomoc zatrudnionym

Zdaniem Jakuba Bińkowskiego, sekretarza departamentu prawa i legislacji w Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, zatrudniający mogą przyczynić się do poprawy przyzwyczajeń żywieniowych swoich pracowników.

— W związku z rynkiem pracownika pracodawcy muszą korzystać z nowych sposobów zachęcania ludzi do podejmowania u nich zatrudnienia. Poza tradycyjnymi już benefitami związanymi z opieką medyczną czy też systemami kart — na siłownie, baseny i inne ośrodki rozwijania sprawności fizycznej — elementem, na który można zwrócić uwagę, jest naturalnie jedzenie. Na rynku już teraz można dostrzec wiele możliwych do zaadaptowania modeli — od lunchy pracowniczych, poprzez bony do pobliskich restauracji, aż po karty pre-paid, które są możliwe do wykorzystania w określonych przez pracodawcę punktach. Ze względu na poszerzającą się lukę w podaży pracy, będzie to coraz częściej wykorzystywana możliwość — uważa Jakub Bińkowski.

Dla pracodawców może to być pewna wskazówka. Firmy, którym zależy na zdobywaniu pracowników, a także na zdrowiu już pracujących, nie powinny bagatelizować kwestii, które są tak ważne dla każdego zatrudnionego.

Weź udział w konferencji "Employer Branding w praktyce", 6-7 grudnia 2018 r., Warszawa >>

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paulina Kostro

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Gospodarka / Pracownik nie ma czasu na lunch