Rosja importuje coraz mniej warzyw

DI, PAP
opublikowano: 25-06-2013, 00:00

226 tys. Tyle ton warzyw sprzedała Polska do krajów WNP.

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, powołując się na rosyjski portal Fruit-inform.ru, informuje, że nasz wschodni sąsiad mocno ograniczył apetyt na unijne warzywa.

W ciągu dwóch lat import cebuli, białej kapusty, buraków ćwikłowych i marchwi spadł o połowę, ziemniaków — aż pięciokrotnie. Prawdopodobnie w ciągu pięciu kolejnych lat Rosja uniezależni się od importu kapusty i buraków. Tymczasem największymi dostawcami warzyw na rosyjski rynek są: Holandia, Polska, Włochy, Francja i Niemcy.

Rosnąca samowystarczalność Rosji to efekt wzrostu rodzimej produkcji. Było to możliwe m.in. dzięki zastosowaniu nowych technologii, unowocześnieniu zakładów przetwórczych oraz wybudowaniu przechowalni owoców i warzyw.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Polecane