Ruszył zakład Kościuszki

GRA
opublikowano: 17-07-2009, 00:00

Polskie Jadło uruchomiło wytwórnię żywności. Będzie pracować na potrzeby pierogarni i lanczowisk.

Polskie Jadło uruchomiło wytwórnię żywności. Będzie pracować na potrzeby pierogarni i lanczowisk.

Ruszyła pierwsza wytwórnia żywności Grupy Kościuszko Polskie Jadło. Za 3 mln zł spółka uruchomiła zakład w Czechowicach-Dziedzicach, który będzie produkował wyroby mączne, garmażeryjne i dania gotowe.

— Celem jest zaopatrywanie w te wyroby naszych pierogarni i lanczowisk, a także klientów z segmentu Horeca. Chodzi nam o to, żeby zapewnić stałą jakość i powtarzalność w każdym punkcie sprzedaży — mówi Jan Kościuszko, prezes firmy i jej największy akcjonariusz.

Wytwórnia pokrywa zasięgiem Śląsk, Kraków i Polskę Wschodnią. Docelowo jej zdolności produkcyjne powinny sięgnąć 2 mln sztuk pierogów i 60–80 ton innych wyrobów miesięcznie.

— Myślę, że do końca roku uda nam się osiągnąć pełnię mocy produkcyjnych, choć może się zdarzyć, że życie pokrzyżuje nam te plany — przewiduje Jan Kościuszko.

Jego firma na razie nie ma w planach uruchamiania kolejnych takich wytwórni.

Akcje Polskiego Jadła zakończyły wczorajszą sesję w bardzo dobrym stylu. Kurs wzrósł o 10,5 proc., do 6,3 zł.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: GRA

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu