Smaki Krakowa i małopolski

opublikowano: 17-09-2017, 22:00

POLSKA NA TALERZU

Karnawał Smaków to zimowy festiwal, podczas którego szefowie kuchni z małopolskich restauracji tworzą menu z uwzględnieniem regionalnych potraw, organizują także kulinarne pokazy i warsztaty. Wszystko w ramach konkursu, którego uczestnicy mogą zapewnić sobie całoroczną promocję swojego lokalu.

— Krakowska Izba Turystyki w organizacji Karnawału Smaków widzi jednak nie tylko możliwość promocji, ale także rozwoju samych restauracji. Ponadto festiwal poszerzając ofertę o duże i ciekawe wydarzenie w najmniej popularnych turystycznie miesiącach pomaga przedsiębiorcom przetrwać trudniejszy dla nich okres oraz wzmocnić ofertę turystyczną Krakowa i Małopolski — podkreśla Rafał Marek, wiceprezes Krakowskiej Izby Turystycznej.

Dotychczas w festiwalu uczestniczyło od 20 do 30 restauracji, ale organizatorzy będą dążyć do tego, aby kolejnych edycjach przygotować szerszą ofertę dla smakoszy. Zdaniem Rafała Marka, sam udział w konkursie jest dla restauracji promocją, a większa impreza ma szansę przyciągnąć więcej turystów.

W trakcie Karnawału Smaków lokale biorące udział w konkursach do swojego menu dołączają potrawy reprezentujące region. Turyści, którzy wybiorą się w karnawałową wycieczkę po nich, będą mogli zasmakować kulinarnych specjałów regionu, ale też potraw typowo polskich. Na stołach znajdą m.in. filet z pstrąga, maczankę po krakowsku, zupę rakową, karpia królewskiego po zatorsku, kiełbasę z podwędzanego pstrąga, gęsie roladki w sosie śliwkowym czy słynną kremówkę papieską.

Szefowie kuchni co roku prześcigają się w pomysłach na karnawałowe danie z nutą kulinarnego dziedzictwa Małopolski. W wielu hotelach goście mogą również przed wyjazdem kupić smaczne pamiątki z tzw. półek regionalnych. Podczas kilkutygodniowego zimowego szaleństwa turyści nie tylko smakują regionalne potrawy, mogą też poczuć nastrój godny karnawałów w Rio czy Wenecji.

Organizatorzy, restauratorzy i hotelarze podczas każdej edycji festiwalu zaskakują ofertą atrakcji, są to m.in. liczne konkursy, pokazy, kulinarne warsztaty i seminaria, a prezentacja produktów lokalnych i ekologicznej żywności ma też na celu podkreślenie ich wartości.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Patrycja Łuszczyk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Smaki Krakowa i małopolski