Osoby, które chcą założyć start-up lub spółkę typu spin-off (wywodzącą się ze środowiska naukowego) albo już prowadzą firmę w branży rolno-spożywczej, mogą powalczyć o wsparcie doradcze i finansowe. Do 28 lutego powinny zgłosić udział w programie EIT Food Seedbed. Jego organizatorem jest europejskie konsorcjum EIT Food składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych i uczelni. To największa inicjatywa na Starym Kontynencie w branży rolno-spożywczej. Działania EIT Food są finansowane z unijnego programu Horyzont Europa.
Każdy beneficjent dostanie grant w wysokości 6 tys. EUR. Z jego pomocą przeprowadzi ponad sto rozmów z potencjalnymi klientami w celu zweryfikowania pomysłu na biznes. Weźmie udział także w szkoleniach, dzięki którym rozwinie projekt.
Organizatorzy programu czekają na innowacyjne pomysły, które mają prowadzić do korzystnych zmian w sposobach wytwarzania i dostarczania żywności, a także w rozwiązaniach przetwarzania odpadów powstałych w tych procesach.
Co ważne, do programu mogą przystępować również start-upy z branż wspierających produkcję żywności. Chodzi m.in. o sektor maszyn i urządzeń dla rolnictwa i przetwórstwa, logistykę, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcję odpadów z łańcucha żywności, usługi biznesowe i innowacje społeczne. Szczególnie mile widziani będą przedstawiciele spółek, których pomysły technologiczne są związane z prowadzonymi badaniami, a dalszy rozwój projektów wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy biznesowej i kontaktów z potencjalnymi klientami w Polsce i w innych krajach europejskich.
Program EIT Food Seedbed jest prowadzony w pięciu ośrodkach znajdujących się w Polsce, Irlandii Północnej, Niemczech, Hiszpanii i Danii.
Więcej informacji: www.ncbr.gov.pl