Święto polskiego mięsa w Rzeszowie

Iwona JackowskaIwona Jackowska
opublikowano: 2015-09-07 22:00

Bieżące problemy polskiej branży mięsnej — to temat konferencji naukowej, która będzie towarzyszyła tegorocznej imprezie Świętomięs Polski.

Tym razem odbędzie się w Rzeszowie, 12-13 września. Spotkają się tam nie tylko wytwórcy z branży, ale też hodowcy i eksperci w dziedzinie żywienia. Jak co roku impreza będzie miała charakter otwartego festynu w plenerze, promującego jakość polskiego mięsa i jego walorów odżywczych. Na przygotowywanej wystawie zostanie zaprezentowany dorobek wspomnianych producentów, z uwzględnieniem przetworów lokalnych. Organizatorami święta mięsa są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy. Wydarzenie jest finansowane przez trzy fundusze promocji mięsa — wieprzowego, wołowego i drobiowego. Wcześniej Świętomięs Polski zorganizowano w Poznaniu, Chorzowie, Gdańsku i Lublinie.