Szampan nie ma powodów do świętowania

AD
28-12-2012, 00:00

To nie był dobry rok dla sylwestrowego trunku. Nie dość, że zawiodły zbiory winogron w Szampanii, to jeszcze kryzys spowodował, że na świecie pije się go coraz mniej

Sprzedaż szampana we Francji spadła w 2012 r. o 5 proc., zaś w całej Unii Europejskiej o 6 proc. — doniósł „Financial Times”, powołując się na dane od CIVC, stowarzyszenia producentów szampana. Eksperci twierdzą, że wszystkiemu winny narodowy smutek w stolicy tego trunku — Paryżu.

— Spożycie szampana podąża za narodowym nastrojem, a naród nie ma powodów do świętowania — mówi Paul-Franois Vranken, szef domu szampańskiego Vranken Pommery.

„Financial Times” przypomina, że przed francuskimi bogaczami, czyli głównymi konsumentami luksusowych bąbelków, rysuje się nieciekawa perspektywa. Od 1 stycznia mają być obłożeni najwyższym na świecie, bo aż 75-procentowym, podatkiem dochodowym. Tuż przed Bożym Narodzeniem świat ekscytował się podatkową emigracją jednego z nich — aktora Gerarda Depardieu.

Ponadto w listopadzie producenci szampana donosili, że 2012 był najgorszym od kilku lat rokiem dla zbioru winogron, z których produkuje się trunek. Winnice we francuskiej Szampanii były wiosną i latem dewastowane przez deszcz, grad i grzyby. To odbije się na ilości tego trunku w latach przyszłych, bowiem cykl produkcyjny szampana wynosi średnio 3 lata. Nadawana winu musującemu nazwa „szampan” jest zarezerwowana wyłącznie dla butelek wyprodukowanych w Szampanii metodą „szampańską”.

Zebrane ręcznie grona najpierw poddaje się wstępnej fermentacji, takiej jak na wszystkie inne wina, po czym na początku nowego roku następującego po zbiorach to wino podstawowe miesza się z innymi odmianami i butelkuje. Tam przechodzi kolejną fermentację z udziałem drożdży. To właśnie dodatek drożdży i cukru rozpoczyna tzw. fermentację pienistą, dzięki czemu w naturalny sposób powstaje w napoju dwutlenek węgla. Zwyczaj świętowania ważnych wydarzeń właśnie szampanem sięga XVIII w., kiedy arystokracja francuska piła wino szampańskie dla uczczenia królewskich koronacji. Łączenie efektu szampańskiego wystrzału z sylwestrem upowszechniło się w Europie dopiero pod koniec wieku XIX, kiedy wraz z końcem stulecia oczekiwano również końca świata.

Najdroższe szampany świata

Shipwrecked 1907 Heidseick (1997) 275 000 USD

Pernod-Ricard Perrier-Jouet50 000 USD

Dom Perignon White Gold Jeroboam 40 000 USD

Krug (1921)21 000 USD

Cristal Brut Methuselah (1990) 17 000 USD

Perrier-Jouet 6 000 USD

Krug Clos d’Ambonnay (1995) 3500 USD

Dom Perignon (1996)1950 USD

Krug Clos Du Mesnil (1995) 750 USD

Bollinger Blanc De Noirs VieillesVignes Francaises (1997) 650 USD

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AD

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Szampan nie ma powodów do świętowania