Szansa na niższy VAT na żywność

WIS
01-03-2006, 00:00

Jest szansa na ujednolicenie VAT na przetworzone artykuły żywnościowe.

— Trwają prace nad zmianą przepisów. Analizą objęty jest również wniosek Polskiej Federacji Producentów Żywności — mówi Anna Adamkiewicz z Biura Komunikacji Społecznej Ministerstwa Finansów.

Federacja postuluje, aby wszystkie przetworzone produkty żywnościowe objąć jedną, 7-procentową stawką VAT. Dziś np. słodycze, woda mineralna czy napoje gazowane objęte są 22-procentową stawką. Zdaniem producentów, zmiana spowoduje wzrost konsumpcji, a co za tym idzie — także wpływów budżetowych.

W wielu krajach UE stosowana jest zredukowana stawka VAT na żywność, np. 6-procentowa w Holandii czy 10-procentowa w Austrii.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: WIS

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Szansa na niższy VAT na żywność