Żywność na świecie nieznacznie potaniała

opublikowano: 08-05-2014, 12:54

Globalne ceny żywności spadły w kwietniu, informuje Reuters.

Przecena napędzana była gwałtownym spadkiem cen produktów mlecznych co wynikało z ograniczenia zakupów przez Chiny i Rosję oraz przedłużeniem sezonu w Nowej Zelandii, co doprowadziło do wzrostu zapasów. Zniżkowały one o 6,3 proc.

Zobacz więcej

fot. Bloomberg

Indeks koszyka produktów żywnościowych, obejmujący zboża, nasiona oleiste, nabiał, mięso i cukier spadł o 3,5 pkt. (1,6 proc.) do uśrednionego poziomu 209,3 pkt. względem marca, kiedy to odnotowano najwyższą wartość od maja 2013 r., wynika z danych FAO, agencji żywnościowej ONZ.

W przypadku cen zbóż indeks wzrósł o 1 pkt. do 206,9 pkt. Agencja obniżyła prognozę światowej produkcji zboża na 2014 r. do ok. 2,46 mld ton wobec 2,52 mld z poprzedniej projekcji.

To o 2,4 proc. mniej niż w rekordowym ubiegłym roku, ale nadal ma to być drugi co do wielkości produkcji wynik w historii.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Tadeusz Stasiuk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu