Żywność na świecie nieznacznie potaniała

Tadeusz StasiukTadeusz Stasiuk
opublikowano: 2014-05-08 12:54

Globalne ceny żywności spadły w kwietniu, informuje Reuters.

Przecena napędzana była gwałtownym spadkiem cen produktów mlecznych co wynikało z ograniczenia zakupów przez Chiny i Rosję oraz przedłużeniem sezonu w Nowej Zelandii, co doprowadziło do wzrostu zapasów. Zniżkowały one o 6,3 proc.

fot. Bloomberg
fot. Bloomberg
None
None

Indeks koszyka produktów żywnościowych, obejmujący zboża, nasiona oleiste, nabiał, mięso i cukier spadł o 3,5 pkt. (1,6 proc.) do uśrednionego poziomu 209,3 pkt. względem marca, kiedy to odnotowano najwyższą wartość od maja 2013 r., wynika z danych FAO, agencji żywnościowej ONZ.

W przypadku cen zbóż indeks wzrósł o 1 pkt. do 206,9 pkt. Agencja obniżyła prognozę światowej produkcji zboża na 2014 r. do ok. 2,46 mld ton wobec 2,52 mld z poprzedniej projekcji.

To o 2,4 proc. mniej niż w rekordowym ubiegłym roku, ale nadal ma to być drugi co do wielkości produkcji wynik w historii.