Żywność podbija inflację w Chinach

MD, ABCNEWS.GO.COM
opublikowano: 10-08-2011, 00:00

W lipcu ceny detaliczne wzrosły w Chinach o 6,5 proc. w skali roku. Spowodował to głównie 14,8-procentowy wzrost cen żywności. Wieprzowina, najczęściej spożywane przez Chińczyków mięso, była w lipcu aż o 56,7 proc. droższa niż rok wcześniej. Cena jajek wzrosła w tym samym czasie o 19,7 proc., a świeżych warzyw o 7,6 proc. Inflacja rośnie pomimo pięciu podwyżek stóp od października 2010 roku. Jej wzrostu nie zdołały zahamować także ograniczenia akcji kredytowej i inwestycji rządowych. Analitycy prognozowali, że inflacja osiągnie szczyt w połowie roku, jednak straty poczynione przez letnie powodzie spowodowały duży wzrost cen wieprzowiny i warzyw.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: MD, ABCNEWS.GO.COM

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu