Ameryka testuje superawokado

Aleksandra Rogala
19-06-2018, 22:00

Zielony owoc podbija cały świat — nic dziwnego, że dla firmy biotechnologicznej przedłużenie daty jego ważności stało się jednym z priorytetów.

Od tego tygodnia zmodyfikowane przez laboratoria Apeel Sciences awokado, pochodzące z jednej kalifornijskich plantacji, będą dostępne w sklepach dwóch lokalnych sieci. Wkrótce mają trafić do sprzedaży w całych USA. Wydłużenie daty ważności będzie możliwe dzięki specjalnie opracowanej jadalnej osłonce, którą pokryty jest owoc, wykonanej z materiałów roślinnych. Wyhodowana w laboratoriach osłonka zmniejszy utratę wody oraz wchłanianie tlenu przez owoc lub warzywo.

Zobacz więcej

Fot. Bloomberg

— Tworzymy zoptymalizowany mikroklimat, który może dwukrotnie wydłużyć czas, jaki owoce leżą na półkach — mówi James Rogers, CEO Apeel Sciences. Awokado najczęściej pozostaje dojrzałe 2-3 dni, zanim nie zacznie psuć się albo usychać.

— Nasze będzie świeże przez 4-6 dni — dodaje James Rogers.

Technologia ma zapobiegać marnotrawstwu żywności. Szacuje się, że w USA wyrzuca się do śmieci rocznie średnio 400 funtów jedzenia na osobę, co oznacza, że statystyczne gospodarstwo domowe marnuje żywność wartą 1,8 tys. USD. Apeel Sciences chce zastosować podobne rozwiązania dla innych owoców i warzyw, m.in. truskawek, mango, bananów czy jabłek.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Ameryka testuje superawokado