Czytasz dzięki

Apelacja stołowo-regionalna

W latach 70. XX w. we włoskim winiarstwie wiele się zmieniło. Młode pokolenia przejmowały stery władzy w rodzinnych posiadłościach. Dążąc do sławy i nie bojąc się nowego porządku, nie bały się także zmieniać tego, co przekazali im w schedzie przodkowie.

Toskania, choć bogata i przedsiębiorcza, w materii wina miała wiele do nadrobienia. I wykorzystała swą szansę najlepiej, jak się dało. Nowe twarze, nowe apelacje, nowe pomysły na pracę w winnicy i w winiarni i nowe odmiany winorośli doprowadziły do wielkiego przełomu — pojawienia się win odmiennych od lokalnej tradycji, dorównujących jakością pierwowzorom i ich naśladowcom z całego świata. Naśladowcom tego, czego i nowa osobowość Toskanii zawdzięcza swój kształt, czyli wielkich win Bordeaux, a później klasyków całej Francji.

Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie
PB online
Poznaj „PB”
79 zł  7,90 zł  / miesiąc

przez pierwsze 3 miesiące

Chcesz nas lepiej poznać?

Wypróbuj dostęp do pb.pl przez trzy miesiące w promocyjnej cenie!

Rabat 30%
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł

Skorzystaj z 30% rabatu

Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok.

Zaoszczędzisz 285 zł.