Dzięki zmianie prawa w tym roku wzrosną zyski producentów trzody chlewnej. Firmy zacierają ręce.
Rząd dał branży mięsnej wspaniały prezent na nowy rok. Dzięki zmianie dwóch rozporządzeń w kieszeniach producentów trzody chlewnej zostanie kilka milionów złotych rocznie więcej.
Będzie taniej
— Dzięki nowelizacji rozporządzenia w sprawie programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń od początku tego roku zniesiony zostaje obowiązek wystawiania świadectw zdrowia dla zwierząt rzeźnych dostarczanych z ferm do ubojni. Dzięki temu producenci tuczników, w tym także nasza grupa, będą mogli obniżyć koszty działania. Szacujemy, że w tym roku grupa zaoszczędzi na tym ponad 200 tys. złotych — mówi Maciej Duda, prezes PKM Duda.
Eksperci podkreślają, że najbardziej na zmianie przepisów skorzystają duzi producenci trzody chlewnej, duże grupy mięsne, takie jak PKM Duda, Animex czy Sokołów, a także weterynarze. Ich zdaniem, jest też bezpieczna z punktu widzenia konsumentów, bo zwolnienie producentów z obowiązku uzyskiwania świadectw zdrowia dla świń jest możliwe w ściśle określonych warunkach. Poza tym są one badane w rzeźniach.
— Dzięki rozporządzeniu tylko przesyłka świń pochodzących ze stada, które wcześniej uzyskało od właściwego lekarza weterynarii status wolnego od choroby, nie będzie musiała przed transportem do rzeźni uzyskać świadectwa zdrowia. W ten sposób ominie się kłopotliwy dla wszystkich i kosztowny element biurokracji, bez szkody dla systemu bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów — tłumaczy Witold Choiński, prezes związku Polskie Mięso.
Nowe stawki
To nie koniec pozytywnych dla branży zmian. Dzięki innej nowelizacji — rozporządzenia dotyczącego opłat weterynaryjnych — ci producenci trzody, którzy jednak będą musieli uzyskać świadectwa zdrowia dla świń, zapłacą za nie mniej niż dotychczas.
— Sytuacja producentów trzody od 1 stycznia znacznie się poprawiła: po pierwsze, za sprawą zniesienia obowiązku wystawiania świadectw zdrowia dla świń przewożonych bezpośrednio do rzeźni, a po drugie, dzięki zmniejszeniu stawek opłat weterynaryjnych. Do tej pory za wystawienie świadectwa weterynaryjnego producent musiał zapłacić 17 zł od sztuki, a teraz stawki spadły o 30-50 proc. w zależności od liczbebności stada — mówi Tadeusz Blicharski, dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.
Jego zdaniem, na zmianach przepisów najmniej skorzystają drobni producenci trzody, którzy nie dostarczają świń bezpośrednio do rzeźni. Będą oni nadal ponosić koszty uzyskiwania świadectw, choć mniejsze niż wcześniej.