Cedrob wznowi produkcję w zakładach ZM Kania

opublikowano: 18-09-2019, 11:22

Na początek października Cedrob zaplanował wznowienie produkcji w zakładach, które zamierza docelowo przejąć od Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

Na początku września Cedrob zawarł umowę produkcji na powierzonych surowcach z zarządcą Zakładów Mięsnych Henryk Kania. 

Produkcja w Goczałkowicach, Pszycznie i Mokrsku w pierwszym etapie ma wynieść 1,2 tys. ton miesięcznie, a docelowo 4 tys. ton.

 – W pierwszej kolejności uruchomiliśmy środki finansowe, dzięki którym zarządca restrukturyzowanej spółki mógł zapłacić pracownikom zaległe i bieżące wypłaty oraz uregulował najpilniejsze zobowiązania, między innymi za media, dzięki czemu udało się uniknąć odcięcia dostaw prądu i gazu. Kolejnym krokiem jest zawarcie umowy dzierżawy przedsiębiorstwa Zakładów Mięsnych Henryk Kania oraz sprawne i transparentne przeprowadzenie procesu jego nabycia. Szacujemy, że cały projekt nabycia majątku Kani, zapewnienia kapitału obrotowego oraz odbudowania rynku może pochłonąć ponad ćwierć miliarda złotych i takie środki zabezpieczyliśmy na ten cel - mówi Andrzej Goździkowski, prezes Cedrobu.

Po przeprowadzeniu procesu restrukturyzacyjnego i włączeniu przedsiębiorstwa Zakłady Mięsne Henryk Kania w swoje struktury, Cedrob będzie  numerem trzy na rynku sprzedaży wędlin i przetworów z mięsa.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Kamil Zatoński

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu