„Cukier może podrożeć o 80 proc.”

KNS
opublikowano: 2009-08-14 11:16

Na skutek światowego niedoboru podaży cukru jego cena może podskoczyć o 80 proc., do 40 centów za funt – twierdzi Michael Coleman, zarządzający 1,4 mld USD w singapurskim funduszu hedgingowym inwestującym w energię i rolnictwo.

- W światowej podaży surowca jest wielka dziura – powiedział w wywiadzie dla telewizji Bloomberg Coleman. Nie ma też żadnego oczywistego rozwiązania na następne 6, do 9 miesięcy.

Cena surowca podrożała o 88 proc. w ostatnim roku. Powód? Największy konsument, Indie, borykały się z największymi od 83 lat suszami. Co więcej, Brazylia, największy światowy producent, musiała uporać się z opadami, które bardzo utrudniają zbieranie plonów. Według Międzynarodowej Organizacji Cukru, światowy popyt do września 2010 r. przekroczy o 5 mln ton podaż surowca.

- Cukier na pewno dużo jeszcze podrożeje w obecnej sytuacji – powiedział szef Roger Holding 6 sierpnia w Singapurze. Warto zauważyć, że cena cukru jest jeszcze 70 proc. poniżej swojego rekordu, który padł w 1974 r.