Czy żywność w Polsce jest za droga?

Wiktor Szczepaniak
opublikowano: 2011-02-16 07:48

To jedno z pytań, jakie Puls Biznesu zadał Markowi Sawickiemu, ministrowi rolnictwa.

Puls Biznesu: W Polsce toczy się burzliwa dyskusja na temat wysokich marż narzucanych na żywność przez pośredników i firmy handlowe kosztem marży producentów. Czy żywność w Polsce jest za droga, a handel wykorzystuje dostawców?

Marek Sawicki: Żywność w Polsce jest tania w porównaniu z krajami zachodnimi, ale w stosunku do polskich zarobków jest zbyt droga. Przyczyniają się do tego m.in. pośrednicy, dystrybutorzy i firmy handlowe, narzucający na produkty żywnościowe wysokie marże lub pobierający dodatkowe opłaty. Handlowcy zarabiają na sprzedaży żywności dużo więcej niż jej producenci, którzy często nie dostają godziwej zapłaty za swoje towary. Zresztą, to nie tylko polski problem. Dostrzegła go także Komisja Europejska, powołując Komitet Wysokiego Szczebla do zbadania łańcucha żywnościowego pod kątem cen i marż. Pozycja handlu stała się w UE tak silna, że dbając o dobro konsumentów oraz producentów, w wielu krajach tworzy się różne instrumenty mające zagwarantować uczciwy poziom cen. Na przykład we Francji działa stałe obserwatorium cen i marż. Podobny system monitoringu warto stworzyć także w Polsce, a ponadto wdrożyć również kodeks dobrych praktyk handlowych.

Cały wywiad z Markiem Sawickim w środowym Pulsie Biznesu.