Kuchnia i kultura kulinarna to wartości formujące tradycję, stanowiące łącznik między przeszłością a teraźniejszością. Jednocześnie miejsce eksperymentów, kontestowania stereotypów, kwestionowania nawyków i przyzwyczajeń. To również przedmiot zainteresowania i działań współczesnych artystów. Punkt wyjścia do stawiania pytań o wartości nieprzemijające, zmiany w sztuce oraz do zastanowienia się nad sztuką jako dobrem konsumpcyjnym. Stąd też obecność na wystawie — obok dziewiętnastowiecznych naczyń kuchennych, srebrnych sztućców oraz porcelanowej zastawy — dzieł twórców współczesnych, m.in. Daniela Spoerriego, twórcy Eat Art Galerie, i Antoniego Starczewskiego. Kultura kulinarna oraz związana z nią obyczajowość są również motywem przewodnim filmów, które uzupełniają ekspozycję, takich jak „Gosford Park” Roberta Altmana czy „Wielkie żarcie” Marco Ferreriego.
Agnieszka Gniotek
redaktor Artinfo.pl, portalu rynku sztuki