Jarosław Cybulski* o winach
Wtym tygodniu polecamy sherry z południa Hiszpanii z regionu Jerez. Jednym z najstarszych producentów sherry w Hiszpanii jest firma Osborne. Rozpoczęła ona działalność w 1772 r. Sherry należy do grupy win wzmocnionych. Producenci win Osborne dodają czyste brandy do wina podczas jego wytwarzania zwiększając w nim w ten sposób zawartość alkoholu. Pozwala to zachować charakterystyczną jakość i subtelny smak rozwijającego się wina. Polecam 3 rodzaje sherry, produkowane przez Osborne.
Sherry Osborne — Pale Dry (Fino) w cenie 35 zł. Wino pozostawiające wrażenie łagodności z intensywnym aromatem migdałów. Dobrze schłodzone najlepiej pasuje jako dodatek do oliwek, orzechów lub owoców morza, a przede wszystkim jako aperitif.
Sherry Osborne — Medium w cenie 35 zł. Bogaty, głęboki bursztynowy kolor z silnym aromatem orzechów włoskich to cechy charakterystyczne dla amontillado. Jako dojrzałe sherry pozostawia na podniebieniu niezwykłą gładkość. Może być podawane zarówno schłodzone jak i w temperaturze pokojowej. Idealnie pasuje do pasztetów i serów.
Sherry Osborne – Rich Golden w cenie 35 zł. Wino królów i imperatorów. Subtelna słodycz czyni je wyjątkowym i nieporównywalnym. Charakterystyczny aromat orzechów laskowych i wyraźny bukiet nadają mu szczególnego smaku. Jego aksamitny charakter i głęboka mahoniowa barwa dają wiele przyjemności zarówno podczas degustacji jak i oglądania. Jest idealne do kremowych serów i wszelkiego rodzaju ciastek.
* prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej
