Szwedzki potentat zaprezentował już jeden takich pojemników/kontenerów naświetlanych diodami LED podczas eventu, który miał miejsce w firmowym sklepie w niemieckim Kaarst. IKEA oczekuje, że rozpocznie serwowanie sałatek dla klientów w swoich restauracjach od projektów pilotażowych w dwóch sklepach w Szwecji w przyszłym miesiącu.

Uprawą roślin zajmie się zewnętrzna firma Bonbio. W specjalnym kontenerze znajdzie się około 3600 roślinek, a uprawa będzie zasilana substancjami odżywczymi wydobywanymi z odpadów organicznych, w tym resztkami z restauracji IKEA.
System ten, znany jako uprawa hydroponiczna, oznacza, że rośliny nie potrzebują gleby ani pestycydów, i zużywają o 90 proc. mniej wody i mniej niż połowę powierzchni konwencjonalnego rolnictwa, a lampy LED mają być zasilane energią odnawialną. Według szacunków, z każdego pojemnika można zebrać około 15-20 kg sałatek dziennie
Sprzedaż produktów IKEA, takich jak hot dogi czy szwedzkie klopsiki, stanowi około 5 proc. obrotów grupy, które kształtują się na poziomie 35 mld EUR.