Konsumpcja mięsa w Szwecji nadal Spada

Marek Druś
opublikowano: 06-12-2018, 22:00

W 2017 r. konsumpcja mięsa w Szwecji spadła najmocniej od 1990 r., od kiedy Szwedzka Rada Rolnictwa rozpoczęła zbieranie danych.

W okresie styczeń- -wrzesień konsumpcja mięsa spadła o 2,8 proc. Oznacza to, że średnio Szwedzi zjedli o 1,8 kg mięsa mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Åsa Lannhard Öberg, rzeczniczka Szwedzkiej Rady Rolnictwa, tłumaczy dalszy spadek konsumpcji mięsa tendencją rynkową, obawami o klimat, większą uwagą poświęcaną przez Szwedów zdrowemu odżywianiu, a także warunkom hodowli zwierząt. Dane wskazują, że jeśli Szwedzi kupowali mięso, to najczęściej krajowej produkcji. Dane świadczą też o wyraźnym wzroście popytu na krajową jagnięcinę (6,0 proc.), wołowinę (4,4 proc.), wieprzowinę (3,2 proc.) i drób (2,3 proc.).

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Konsumpcja mięsa w Szwecji nadal Spada