W okresie styczeń- -wrzesień konsumpcja mięsa spadła o 2,8 proc. Oznacza to, że średnio Szwedzi zjedli o 1,8 kg mięsa mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Åsa Lannhard Öberg, rzeczniczka Szwedzkiej Rady Rolnictwa, tłumaczy dalszy spadek konsumpcji mięsa tendencją rynkową, obawami o klimat, większą uwagą poświęcaną przez Szwedów zdrowemu odżywianiu, a także warunkom hodowli zwierząt. Dane wskazują, że jeśli Szwedzi kupowali mięso, to najczęściej krajowej produkcji. Dane świadczą też o wyraźnym wzroście popytu na krajową jagnięcinę (6,0 proc.), wołowinę (4,4 proc.), wieprzowinę (3,2 proc.) i drób (2,3 proc.).
Konsumpcja mięsa w Szwecji nadal Spada
opublikowano: 2018-12-06 22:00
W 2017 r. konsumpcja mięsa w Szwecji spadła najmocniej od 1990 r., od kiedy Szwedzka Rada Rolnictwa rozpoczęła zbieranie danych.
