
Największa na świecie sieć restauracji typu fast food współpracuje z organizacją non-profit Science Based Targets (SBTi). Rewizja ma na celu przyspieszenie realizacji części zobowiązań, tak by do 2030 r. obniżenie bezwzględnych emisji o około jedną trzecią dotyczyło zarówno dostawców, jak i dla prawie 40 tys. prowadzonych przez firmę i franczyzowych restauracji na całym świecie.
Cel zerowy netto McDonald's na 2050 r. obejmuje emisje ze źródeł bezpośrednich, takich jak biura korporacyjne i restauracje, oraz ze źródeł pośrednich, w szczególności restauracji franczyzowych oraz towarów i usług dostawców.
Amerykański gigant jest jednym z największych nabywców wołowiny na świecie. Około 80 proc. całkowitych emisji pochodzi z łańcucha dostaw, w szczególności z wołowiny, kurczaków, nabiału i innych białek.
Naukowcy z ONZ twierdzą, że światowe emisje netto muszą spaść do zera do 2050 r., aby ograniczyć wzrost globalnych temperatur do nie więcej niż 1,5 stopnia Celsjusza w porównaniu z poziomem sprzed epoki przemysłowej.