Mrożone truskawki z Polski szkodziły także w Austrii

opublikowano: 18-10-2018, 13:39

W Austrii doszło do zarażenia wirusem zapalenia wątroby typu A po spożyciu mrożonych truskawek sprowadzonych z Polski, wynika z informacji opublikowanych przez serwis Fresh Plaza.

Latem tego roku informowaliśmy, że w Szwecji ok. 20 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A po spożyciu mrożonych truskawek importowanych z Polski. W lipcu i sierpniu w Austrii także zanotowano 9 przypadków zarażenia wirusem zapalenia wątroby typu A, ale jego pochodzenia nie znano. Po zbadaniu okazało się, że 14 przypadków zarażenia w Austrii można wiązać z truskawkami tego samego producenta, pisze Fresh Plaza. Serwis zwraca uwagę, że od połowy maja tylko jeden hurtownik w Austrii kupował truskawki polskiego producenta. Food Safety News poinformował, że pod koniec tego roku sprowadzi on znów 22 tony, domaga się jednak dowodów badania na obecność wirusa i chce gwarancji od nabywców, że będą podgrzewali truskawki przed przekazaniem ich do konsumpcji, co pozwala uniknąć ewentualnego zarażenia.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, freshplaza.com

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Mrożone truskawki z Polski szkodziły także w Austrii