Najdroższy stek świata

Katarzyna ŁasicaKatarzyna Łasica
opublikowano: 2015-12-03 14:10

Na zjedzenie najdroższego steka wołowego na świecie trzeba było poczekać 15 lat, bo aż tyle czasu potrzebował, by dojrzeć, donosi portal Eater.com

Stek z 2000 r. to doskonały pomysł na prezent dla procenta najbogatszych ludzi na świecie, pod warunkiem jednak, że są mięsożerni.

Blonde Aquitaine
Wikipedia

JAK PRZYRZĄDZIĆ WOŁOWINĘ >>

Kawałek mięsa pochodzi od krowy rasy Blonde Aquitaine. W czasie dojrzewania poddany jest specjalnemu procesowi zwanym „hibernacją”, podczas którego trzymane w ujemnej temperaturze mięso owiewane jest powietrzem pędzącym 120 km na godzinę.

W wyniku tego procesu po 15 latach otrzymujemy cote de boeuf w cenie 3200 USD. Na taki rarytas można sobie pozwolić w hongkońskiej restauracji Caprice. Mogąca się pochwalić dwoma gwiazdkami Michelin restauracja oferuje wyjątkowo atrakcyjne menu lunchowe, w którym tego wyjątkowego mięsa można skosztować już za 700 USD.