Norwegowie przerabiają wióry na substytut tłuszczu

opublikowano: 01-09-2015, 17:25

Borregaard, norweska biorafineria ma technologię pozwalającą na przetworzenie odpadów drewna w substytut tłuszczu, który można wykorzystać do produkcji m.in. lodów, czy majonezu.

Zobacz więcej

sociusingredients.com

Borregaard już otworzył zakład w amerykańskim stanie Wisconsin, gdzie rozpoczęto produkcję nowej substancji, nazwanej Sense-Fi. Planuje otwarcie następnego w norweskim Sarpsborg.

Harald Rønneberg z Borregaard powiedział, produkcja Sense-Fi ruszyła w USA, gdzie substancja została zatwierdzona i jest duże zainteresowanie walką z otyłością.

Sense-Fi, którego opracowanie trwało lata i pochłonęło miliony dolarów, smakuje i ma inne właściwości jak tłuszcz. Nie jest jednak trawione przez organizm, nie zwiększa masy ciała i nie dostarcza dodatkowej energii.  

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, local.no

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy