Polacy podkręcają Włochom sprzedaż parmezanu

AD, The Local
17-04-2015, 12:19

Wartość sprzedaży zagranicznej włoskiego nabiału, zwłaszcza sera parmezan osiągnęła w 2014 r. rekordową wartość 2,2 mld EUR. Największy wzrost eksportu odnotowano dla Polski i Rumunii.

Na tle słabo radzącej sobie gospodarki Włoch wyniki z rynku mleczarskiego, opublikowane właśnie przez włoski badawczy instytut ISMEA, to pokrzepiająca wiadomość.

Zobacz więcej

Fabryka parmezanu w Fidenza Bloomberg

Najwięszym odbiorcą włoskich serów pozostaje Wielka Brytania, sporo eksportuje również Holandia. Francja i Niemcy, ale to kraje wschodnie stały się w 2014 r. miejscem, gdzie najszybciej przybywało miłośników oryginalnego parmezanu. Według ISMEA eksport do Polski wzrósł w tym roku o 18 proc., zaś do Rumunii - aż o 22.

Trend potwierdzają badania konsumenckie w naszym kraju. Według GUS w 2014 r. na oryginalne włoskie sery Polacy wydali 90 mln zł. Wszystko przez fakt, że to kuchnia włoska pozostaje najpopularniejszym u nas zagranicznym sposobem gotowania zarówno w restauracjach, jak i samodzielnego w domu.

Sklep internetowy Frisco.pl chwalił się w marcu swoimi wynikami sprzedaży zagranicznych produktów i te pochodzenia włoskiego zajmowały aż 44 proc. wszystkich zamówień. Najchętniej zamawiano oryginalną mozarellę, suszone pomidory, pesto genovese oraz sery gorgonzola i ricotta.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AD, The Local

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Polacy podkręcają Włochom sprzedaż parmezanu