Na tle słabo radzącej sobie gospodarki Włoch wyniki z rynku mleczarskiego, opublikowane właśnie przez włoski badawczy instytut ISMEA, to pokrzepiająca wiadomość.

Najwięszym odbiorcą włoskich serów pozostaje Wielka Brytania, sporo eksportuje również Holandia. Francja i Niemcy, ale to kraje wschodnie stały się w 2014 r. miejscem, gdzie najszybciej przybywało miłośników oryginalnego parmezanu. Według ISMEA eksport do Polski wzrósł w tym roku o 18 proc., zaś do Rumunii - aż o 22.
Trend potwierdzają badania konsumenckie w naszym kraju. Według GUS w 2014 r. na oryginalne włoskie sery Polacy wydali 90 mln zł. Wszystko przez fakt, że to kuchnia włoska pozostaje najpopularniejszym u nas zagranicznym sposobem gotowania zarówno w restauracjach, jak i samodzielnego w domu.
Sklep internetowy Frisco.pl chwalił się w marcu swoimi wynikami sprzedaży zagranicznych produktów i te pochodzenia włoskiego zajmowały aż 44 proc. wszystkich zamówień. Najchętniej zamawiano oryginalną mozarellę, suszone pomidory, pesto genovese oraz sery gorgonzola i ricotta.
