Polmięs zamienił kiełbasę na hotel

Paweł Mazur
30-08-1999, 00:00

Polmięs zamienił kiełbasę na hotel

Wrocławski Polmięs rezygnuje z produkcji mięsnej i zmienia profil działania. Właściciel firmy, NFI Octava, chce uruchomić usługi hotelarskie i transportowe.

Ubiegły tydzień był ostatnim w działalności Polmięsu. Dzisiaj mają zostać zatrzymane taśmy produkcyjne, co oznacza koniec produkcji mięsa i wyrobów wędliniarskich w spółce. Ludzie zatrudnieni we wrocławskiej firmie będą mieli w niej pracę do końca tego miesiąca. Firmę czekają zwolnienia grupowe, ale nie wiadomo jeszcze, jak wiele osób straci pracę.

Najbardziej zagrożone są osoby zatrudnione w 12 sklepach firmowych Polmięsu. Ze względu na likwidację wydziałów m.in. produkcyjnego, technicznego i zaopatrzenia, można przypuszczać, że zwolnienia zbiorowe obejmą zdecydowaną większość z kilkusetosobowej załogi wrocławskiej firmy.

— Zatrudniamy około 300 osób. Szczegółowy plan redukcji będzie znany na początku września. Zwolnieni pracownicy powinni znaleźć bez problemów pracę w branży mięsnej na naszym terenie. We wrześniu będę też mógł podać więcej informacji w sprawie ewentualnego inwestora — twierdzi Andrzej Domagała, prezes Polmięsu.

Spółka przymierza się do zmiany profilu działalności. Taką decyzję podjęło otatnie nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy spółki, które obradowało w lipcu. Wtedy to zadecydowano o zaprzestaniu produkcji i zmianie statutu spółki. Polmięs z zakładów mięsnych ma przekształcić się w firmę zajmującą się działalnością hotelarską, remontową, spedycyjną, transportową i gastronomiczną. W przedsiębiorstwie rozważa się też pomysł handlu nieruchomościami.

Atutem w tych planach jest posiadanie przez firmę ogromnych powierzchni produkcyjnych, które wraz z infrastrukturą zajmują powierzchnię 230 tys. mkw. Część z tego majątku zostanie zapewne w niedługim czesie sprzedana. Zakłady Mięsne Polmięs od 1995 roku przynoszą coraz większe straty. Powodem trudnej sytuacji, w jakiej znalazł się Polmięs, była m.in. powódź, wzrastająca konkurencja oraz brak perspektyw na zyskanie branżowego inwestora strategicznego dla firmy i w konsenkwencji małe szanse na uzyskanie środków na modernizację firmy.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paweł Mazur

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Polmięs zamienił kiełbasę na hotel