Przysmaki świąteczne Francuzów

IAR
23-12-2008, 09:07

O tym, jak będą we Francji wyglądać świąteczne posiłki, można się przekonać na największym hurtowym targowisku Europy pod Paryżem. Zaopatrują się tam niemal wszyscy handlowcy francuskiej stolicy.

Wielkie targowisko w Rungis pod Paryżem każdej nocy tętni życiem. Tu wcześnie nad ranem robią zakupy właściciele sklepów spożywczych z całego Paryża i jego przedmieścia.

W okresie przedświątecznym handlowcy poszukują w Rungis innych towarów niż zwykle. W ciągu jednego tylko grudniowego dnia w Rungis sprzedaje się prawie 400 ton drobiu. Przed świętami, w przeciwieństwie do niemal całego roku, największe powodzenie ma indyk.

W grudniu sprzedaje się tu również 42 tony tłustej wątróbki z kaczek i gęsi, będącej jednym z ulubionych przysmaków świątecznych Francuzów. Jest to jedna piąta całorocznej sprzedaży tego produktu.

Podobnie jest z ostrygami. Hurtowa sprzedaż tych skorupiaków, które zdobią większość świątecznych stołów we Francji, przechodzi swoje apogeum właśnie w grudniu.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: IAR

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Kariera / Przysmaki świąteczne Francuzów