— Już przez 80 lat działamy i osiągamy sukcesy. Jest to świadectwo profesjonalizmu naszej kadry i realizowanej przez nas strategii, dzięki której wypracowaliśmy silną pozycję na lokalnym rynku mimo ogromnej konkurencji ze strony kapitału zagranicznego w ostatnich dziesięcioleciach — komentuje Magdalena Zgondek, prezes zarządu Społem Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Głogowie.
Lata historii...
Społem PSS w Głogowie ma bogatą historię, sięgającą czasów powojennych. Została założona w lipcu 1945 r. z inicjatywy Eugeniusza Hoinki, pierwszego burmistrza Głogowa, a pierwszy sklep przyjął klientów 2 miesiące później. W 1955 r. do Spółdzielni należało już 25 sklepów. Transformacja ustrojowa na początku lat 90. była dla Spółdzielni trudnym czasem, ale udało jej się przetrwać zmiany i podjąć konkurencję na wolnym rynku. Obecnie jest ona jedną z najstarszych instytucji handlowych w mieście i nadal odgrywa ważną rolę w lokalnej społeczności.
Społem PSS w Głogowie w dalszym ciągu działa jako spółdzielnia, czyli organizacja, której członkowie wspólnie zarządzają biznesem na zasadach demokratycznych — każdy ze spółdzielców ma prawo do udziału w podejmowaniu decyzji i do korzystania z wyników działań spółdzielni.
...i skuteczność na rynku
Obecnie głogowska Spółdzielnia prowadzi handel w ośmiu placówkach i w Zakładzie Piekarsko-Ciastkarskim. Zatrudnia ogółem 121 osób, z czego 96 proc. pracowników ma umowy na czas nieokreślony i pracuje w Spółdzielni średnio przez około 10 lat. Powierzchnia handlowa wszystkich sklepów przekracza 1,9 tys. m kw.
— Dążymy do tego, by dla naszych klientów i spółdzielców być najbardziej przyjazną firmą pod względem oferowanych produktów i jakości obsługi. Uczymy się szybko dostosowywać ofertę się do oczekiwań rynku. Naszą misją jest troska o stały rozwój handlu produktami o najwyższej jakości w Głogowie, zapewnianie pełnej satysfakcji klientom oraz kultywowanie tradycji Społem. Nasza Spółdzielnia jest najstarszą siecią handlową w mieście — tłumaczy prezes Zgondek.
W minionej dekadzie Spółdzielnia systematycznie inwestowała w swoje placówki i rozwój piekarni, która dzięki temu zasłynęła w Głogowie z wysokiej jakości własnych wyrobów piekarskich i ciastkarskich.
— Nie stoimy w miejscu i nie spoczywamy na laurach. Przez inwestycje, zarówno te zrealizowane w ciągu minionych 10 lat, jak i wciąż podejmowane, dostosowujemy do zmieniających się potrzeb i oczekiwań rynku. Dzięki temu jesteśmy postrzegani jako firma podążająca za nowymi trendami i niczym nieustępująca większym konkurentom — podkreśla Magdalena Zgondek.
Głogowska spółdzielnia Społem jest znana nie tylko z prężnej działalności na lokalnym rynku, ale i z chętnego angażowania się w inicjatywy społeczne. Przez to jest postrzegana jako filantrop i darczyńca, na którym można niezmiennie polegać.