Trybunał za ochroną szynki parmeńskiej i parmezanu

20-05-2003, 11:57

Europejski Trybunał Sprawiedliwości zdecydował, że słynna słona szynka parmeńska musi być krojona na plastry i pakowana jedynie w regionie gdzie jest produkowana. Podobnie jest w przypadku parmezanu. Zgodnie z wydanym we wtorek werdyktem, może on być tarty i pakowany jedynie w regionie Parmy, skąd pochodzi.

Decyzja Trybunału kończy trwający od sześciu lat spór prawny. Wywołało go pojawienie się w brytyjskiej sieci sklepów ASDA szynki parmeńskiej, ciętej na plastry i pakowanej przez jej pracowników. W przypadku parmezanu oburzenie Włochów wzbudziły praktyki francuskiej firmy Ravil, która tarła go z importowanego sera Grana Padano i następnie dystrybuowała na terenie kraju.

W uzasadnieniu werdyktu Europejski Trybunał Sprawiedliwości stwierdził, że tarcie parmezanu, czy krojenie szynki parmeńskiej oraz pakowanie ich nie przez prawdziwych producentów grozi jakości tych produktów. To z kolei narusza ich ochronę prawną przyznaną przez Unię Europejską w 1996 roku.

Obecnie ochroną prawną w Unii Europejskiej objęte jest 570 lokalnych specjałów. Znajdują się wśród nich m.in. szkocka wołowina, angielski ser Stilton, greckie oliwki Kalamata i hiszpańskie wino Rioja.

MD, Reuters

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Trybunał za ochroną szynki parmeńskiej i parmezanu