Co jeść, gdy nie ma prądu

Huragan lub śnieżyca pozbawiły cię prądu? Nie załamuj rąk! Z francuskimi serami nie zginiesz!

Imponuje mi dystans, z jakim Amerykanie potrafią podchodzić do narodowych tragedii: huragan Sandy sieje zniszczenia i mnoży ofiary, a oni zastanawiają się nad dyndającym ułamanym dźwigiem albo podają przepis na to co jeść, gdy nie ma prądu.

Jeśli dotknął cię długotrwały brak prądu, oprócz zapałek i świec koniecznie miej w domu trochę francuskiego sera (FOT. Bloomberg)
Zobacz więcej

Jeśli dotknął cię długotrwały brak prądu, oprócz zapałek i świec koniecznie miej w domu trochę francuskiego sera (FOT. Bloomberg)

Po uderzeniu Sandy na Manhattanie bez prądu jest wciąż ćwierć miliona osób, w tym biura, urzędy, restauracje. "Bloomberg BusinessWeek" wpadł na pomysł, by pokazać knajpę, która mimo niedziałającej elektryczności nadal gotuje i sprzedać 3 jej przepisy na menu "bez-lodówkowe".

Otóż właścicielka Parigot - francuskiej przekąskowni na dolnym Manhattanie poleca wszystkim odciętym od prądu francuskie sery! - Do ich przechowywania nie trzeba lodówki, wystarczy trzymać je blisko okna - przekonuje Catherine Amsellem z Parigot'a.

Jej zdaniem, oprócz serów, wszystkim ofiarom braku elektryczności, przydadzą się również marchewki, pomidory i liście endywii. (również nie trzeba ich trzymać w lodówce). Ale tak naprawdę - radzi restauratorka - zróbcie sobie lunch z tego, co macie akurat pod ręką.

Cóż, jakkolwiek huragan na miarę Sandy raczej nam nie zagraża, to znając jakość naszych linii energetycznych i przewidując nadchodzącą zimę, warto proste przepisy Amerykanów gdzieś sobie zanotować.

Co niniejszym czynię:

Kanapka z francuskim serem

dowolny rodzaj francuskiego sera, trzymanego blisko okna (kozi, brie, camembert)

musztarda

dowolny chleb, jaki dostaniecie w supermarkecie

Surówka z marchwi i pomidorów

surowe marchewki

pomidory

dressing: zmieszaj wyciśnięty sok z 1 cytryny z łyżką majonezu lub musztardy, filiżanką dowolnego oleju lub oliwy, solą  i pieprzem

Warzywa pokrój i polej dressingiem

Sałatka z endywii

liście endywii

ser pleśniowy niebieski

orzechy włoskie

plastry jabłka

dressing j.w.

Endywię umyj, osusz i rozłóż w miseczce lub na talerzu. Pokrusz na nią ser, rozłóż plastry jabłka, posyp siekanymi grubo orzechami, polej dressingiem.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Co jeść, gdy nie ma prądu