Co jeść, gdy nie ma prądu

Huragan lub śnieżyca pozbawiły cię prądu? Nie załamuj rąk! Z francuskimi serami nie zginiesz!

Imponuje mi dystans, z jakim Amerykanie potrafią podchodzić do narodowych tragedii: huragan Sandy sieje zniszczenia i mnoży ofiary, a oni zastanawiają się nad dyndającym ułamanym dźwigiem albo podają przepis na to co jeść, gdy nie ma prądu.

(FOT. Bloomberg)
Zobacz więcej

(FOT. Bloomberg)

Po uderzeniu Sandy na Manhattanie bez prądu jest wciąż ćwierć miliona osób, w tym biura, urzędy, restauracje. "Bloomberg BusinessWeek" wpadł na pomysł, by pokazać knajpę, która mimo niedziałającej elektryczności nadal gotuje i sprzedać 3 jej przepisy na menu "bez-lodówkowe".

Otóż właścicielka Parigot - francuskiej przekąskowni na dolnym Manhattanie poleca wszystkim odciętym od prądu francuskie sery! - Do ich przechowywania nie trzeba lodówki, wystarczy trzymać je blisko okna - przekonuje Catherine Amsellem z Parigot'a.

Jej zdaniem, oprócz serów, wszystkim ofiarom braku elektryczności, przydadzą się również marchewki, pomidory i liście endywii. (również nie trzeba ich trzymać w lodówce). Ale tak naprawdę - radzi restauratorka - zróbcie sobie lunch z tego, co macie akurat pod ręką.

Cóż, jakkolwiek huragan na miarę Sandy raczej nam nie zagraża, to znając jakość naszych linii energetycznych i przewidując nadchodzącą zimę, warto proste przepisy Amerykanów gdzieś sobie zanotować.

Co niniejszym czynię:

Kanapka z francuskim serem

dowolny rodzaj francuskiego sera, trzymanego blisko okna (kozi, brie, camembert)

musztarda

dowolny chleb, jaki dostaniecie w supermarkecie

Surówka z marchwi i pomidorów

surowe marchewki

pomidory

dressing: zmieszaj wyciśnięty sok z 1 cytryny z łyżką majonezu lub musztardy, filiżanką dowolnego oleju lub oliwy, solą  i pieprzem

Warzywa pokrój i polej dressingiem

Sałatka z endywii

liście endywii

ser pleśniowy niebieski

orzechy włoskie

plastry jabłka

dressing j.w.

Endywię umyj, osusz i rozłóż w miseczce lub na talerzu. Pokrusz na nią ser, rozłóż plastry jabłka, posyp siekanymi grubo orzechami, polej dressingiem.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Co jeść, gdy nie ma prądu